Йордан Владев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йордан Владев
български музикант
Роден

Уебсайт www.jordanvladev.com

Йордан Владев е български композитор, вокалист и мултиинструменталист – свири на пиано, синтезатори, електрически и акустични китари, бас-китара, тамбура, чаранго, укулеле, барабани, тъпан и най-различни други перкусионни инструменти, дудук, двоянка, южноамериканска индианска флейта, ирландска флейта (tin whistle), блокфлейта, гайда, хармоника, диджериду и др.

Завършва Скулптура в Националната художествена академия в София. Следва второ висше образование в Националната музикална академия в София със специалности „композиция“ и „музикална естетика“, както и трето висше образование по психология.

Автор е на песни, филмова, балетна и театрална музика, хорови, камерни и оркестрови пиеси, джаз и амбиент музика, много песни за деца, фолклорни обработки и др. Работил е с различни състави – хорове, поп и рок групи, джаз и етно формации, детски състави, както и с различни български и чуждестранни изпълнители, в чиито проекти участва като гост-музикант, композитор, аранжор или тонрежисьор. Концертирал е в България, Полша, Чехия, Германия, Австрия, Словакия, Гърция, Сърбия, Македония, Турция и Южна Корея.

От 1999 г. насам пише музика за театрални, танцови и пантомимни спектакли: „Островът“, „Метаморфози“, „Врата 2000“, „Реквием“, „Четири“, Еон", „Лунно хоро“, „Brain Traffic in the Milky Way“ за балет Еон, както и „Безвремие“ за балет „Дива“. През 2008 г. спектакълът „Сърдечни посоки“ на София мим театър с негова музика печели втора награда и награда на публиката от Международния фестивал на бурлеската в Сент Етиен, Франция. През 2009 – 2010 създава саундтрака към пантомимния спектакъл на Марияна Коева „Жълтата гостенка“ по Хр. Смирненски, за симфоничен оркестър, перкусии и синтезатори. През същата година участва с музика на живо и в комедийния спектакъл „Пази главата“ на „Арт театър“. През 2013 създава музиката към спектакъла „Сердирикон“ на Жар театър – пантомима с огън по старинни легенди, представен сред руините на древна Сердика. Спектакълът е реализиран с участието на международен екип от България, Италия, Испания, Полша, Словения, Унгария, Германия, Украйна и Палестина. Режисьор: Елена Пап. През 2014 Йордан Владев и Силдар Борисов-Дари създават музиката към още един огнен спектакъл на Жар театър „Паметта на огъня“, този път с екип от България, Франция, Украйна, Латвия и Йордания. Режисьор отново е Елена Пап. Следват спектаклите „Нощта на белите коне“, „Sophia Luminosa“ и „Тайните на белия лотос“ на Жар театър, както и няколко импровизационни спектакъла с дуо „СътвоРиМи“.

Йордан Владев е автор също на филмова и амбиент музика: 3D анимационния филм „Импулси“ (2003), съвместен проект с художника и аниматор Руслан Драгостинов. Филмът е номиниран на Международния форум за компютърни изкуства „Computer Space“ в София (2003) и е представен на Международното квадриенале за сценография в Прага, Чехия (2004). Следват музиката към мултимедийния проект „Средните Родопи – в страната на Орфей“, продуциран и издаден от Екоорганизация „Родопи“ (2005) и музикалният триптих към инсталацията на проф. Станислав Памукчиев „Бяла стая“ (2006). Автор е също на музиката към филмите „Сън“ на Весела Огнянова (2009), „Стиска ли ти“ на Явор Карпаров (2010), „Колелото на живота“ на Миглена Кралева (2012), „Куклата“ на Марина Генкова с участието на Мая Новоселска и Найден Камарашев (2013), „Червените ботушки“, „Игри на късмета“ (2014), и „Капан за родители“ (2016) на Надя Стаменова-Флор, „Give a Chance to Peace“ на Лора Кхаха (2015), на видеоимпресиите „Вълна“, „Ситуация пейки“, „Врата“ и „Път“, съвместни проекти с Калин Живков (1998 – 1999), както и на видео-музикалния пърформанс „Там“ (1999).

Йордан Владев е автор и на хорова музика: „Мома и море“, „Летен ден“, както и обработки на произведения за хор и инструментални състави. През 2006 – 2007 създава цикъл пиеси по литургични текстове: „Иже херувими“, „Яко да царя“, „Достойно ест“, „Господи помилуй“ и „Отче наш“, Също така пише камерни инструментални пиеси: „Игра за маримба и вибрафон“, „Шоколадов сладолед“, „Пролет“, „Гротескно рондо по франчушки“, „Малка весела сонатина за струнен оркестър и няколко приятелски усмивки“, вокализите „Сън“ и „Песен без думи“ и др.

От 2001 г. Йордан Владев работи като композитор и музикален ръководител на Детска актьорска работилничка „Хлапета“ с ръководител Ганета Атанасова-Ганди. Той създава за студията повече от 100 песни за деца, както и музика за 11 детски театрални спектакъла. Песента му „Камилска история“ е включена в учебник по музика. Песента „Кенгурче“ му носи награда на името на Иван Пантелеев от Националния конкурс за детска песен „Сладкопойна чучулига“ – Бургас (2005), а през 2009 печели първа награда на същия конкурс с песента „Коза“. Спектакли с негова музика стават носители на редица награди от театрални фестивали и конкурси. С „Хлапета“-та Йордан Владев записва и издава 3 авторски компактдиска с песни за деца: „Автобус-с Хлапета“ (2003), „Коледна бъркотевица“, създаден изцяло по идеи и текстове на деца от студията (2008) и „Различен“ – 10 години усмивки от сцената" – с песни от детски театрални спектакли (2011). Негови песни се изпълняват също и от различни детски музикални формации от цялата страна.

През 2010 г. Йордан Владев основава Музикален център „Art Libitum“. Центърът предлага както професионално обучение по различни специалности в тази сфера, така и база за реализиране на проекти и творчески инициативи. В него работят екип от млади, но доказали се професионалисти. Центърът разработва собствени програми за обучение, организира творчески групи, инициира културни форуми и събития. Негови възпитаници редовно участват в концерти, фестивали, ателиета, турнета, студийни проекти, носители са на редица златни медали от конкурси, а някои от тях продължават музикалното си образование в Европа и Америка. Съществена част от дейността на центъра е работата с хора с различни физически или ментални увреждания.

През 2001 г. Йордан Владев оборудва собствено звукозаписно студио, в което до днес реализира всичките си авторски проекти, както и работи по различни чужди продукции. Работил е с известни български групи и изпълнители като Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Петя Буюклиева, Етиен Леви, Иван Лечев, Вили Кавалджиев, Валди Тотев, Илия Ангелов, Борис Годжунов, както и със състави и музиканти от САЩ, Гърция, Италия, Швейцария, Белгия, Монголия, Филипини, Беларус и Башкортостан.

Паралелно с композиторската си работа, Йордан Владев има активна концертна дейност. Участвал е в различни поп, рок, джаз и етно формации: „Змейново либе“, „Pax et Bonum“, „Змей“ и др. От 2002 г. е член на хор „Ave Musica“ с диригент Таня Никлева-Владева. През 2003 – 2005 г. съвместно с Алекс Нушев и Меги Ценова-Нушева създават етно проекта „Peria“ върху автентичен български фолклор. Триото гастролира неколкократно в Чехия, Сърбия и България. През 2010 г. основава етно формацията „Art Libitum“, а през 2013 – джаз проекта „Йордан Владев и приятели“. През 2015 заедно с Андрей Велков – барабани и Даниеле Феббо – бас основават джаз триото „add3“. От 2018 стартира и проекта „Empathetic“.

През 1998 г. аранжира и записва „Химн на независимостта на България“ от Георги Шагунов, който от тогава звучи ежегодно на 22 септември в ефира по Българското национално радио и е в златния му фонд.

Съставител е на книгата „Музикални наблюдения“ – сборник избрани съчинения от известната българска музиколожка Лада Брашованова (2004), както и сътрудник в тритомното издание на Акад. Николай Кауфман „1500 български градски песни“.

През 2008 съвместно с група съмишленици основава Сдружение „Арт Кръг Импулси“, избран е за председател на Управителния му съвет и успешно реализира редица проекти в сферата на културата, включително и по програми на Европейския съюз.

Като художник е участвал в над 40 групови изложби със скулптура, живопис, рисунки, инсталации, фотоси и видео (1999 – 2002) в различни галерии и други изложбени пространства в София, Варна, Белоградчик и Поморие, както и в Националния скулптурен симпозиум в камък и дърво в Пловдив (2002). През 1999 става инициатор на Младежки форум на изкуствата, Хоризонти – Граници". Понастоящем се занимава с графичен дизайн и мултимедия.

Йордан Владев е носител на национални и международни награди за вокални изпълнения, за аранжименти, за детски песни, за авторска музика към филми и театрални спектакли, за педагогически постижения, за цялостна музикална дейност.

Музика за филми[редактиране | редактиране на кода]

 • „Капан за родители“ – филм на Надя Стаменова-Флорова, 2016
 • „Give a Chance to Peace“ – песен към филм на Лора Кхаха, 2015
 • „Игри на късмета“ на Надя Стаменова-Флорова (2014),
 • „Червените ботушки“ на Надя Стаменова-Флорова (2014),
 • „Куклата“ на Марина Генкова с участието на Мая Новоселска и Найден Камарашев, 2013
 • „Колелото на живота“ – филм на Миглена Кралева, 2012
 • „Ден…“ – анимационен филм на Йордан Владев и „ДАР Хлапета“, 2011
 • „Стиска ли ти“ – филм на Явор Карпаров, 2010
 • „Сън“ – анимационен филм на Весела Огнянова, 2009
 • „Средните Родопи – в страната на Орфей“ – мултимедиен проект на екоорганизация „Родопи“, 2005
 • „Импулси“ – 3D анимационен филм, съвместен проект с художника Руслан Драгостинов, 2003
 • „Там“ – видео-музикален пърформанс, 1999
 • „Врата“ – видеоимпресия, съвместен проект с Калин Живков, 1998
 • „Път“ – видеоимпресия, съвместен проект с Калин Живков, 1998
 • Ситуация „Пейки“ – видеоимпресия, съвместен проект с Калин Живков, 1998
 • „Вълна“ – видеоимпресия, съвместен проект с Калин Живков, 1998

Музика за театрални, танцови и пантомимни спектакли[редактиране | редактиране на кода]

 • „СътвоРиМи“ – импро спектакли на дуо СътвоРиМи 2018 – 2020
 • „Сенки по текстове на Яворов“ – музика на живо към спектакъла на Арт асоциация Водолей, съвместно с Андрей Велков 2019
 • „Тайната на белия лотос“ – спектакъл на Жар театър 2019
 • „Нощта на белите коне“ – спектакъл на Жар театър 2018
 • „Sophia Luminosa“ – спектакъл на Жар театър 2017
 • „Паметта на огъня“ – пантомимен спектакъл с огън на ЖАР театър сред руините на древна Сердика с участието на международен екип от България, Франция, Украйна, Латвия и Йордания. Музика: Йордан Владев и Силдар Борисов-Дари. Режисьор Елена Пап. 2014
 • „Сердирикон“ – огнени легенди от древния град – пантомимен спектакъл с огън на ЖАР театър сред руините на древна Сердика с участието на международен екип от България, Италия, Испания, Полша, Словения, Унгария, Германия, Украйна и Палестина. Режисьор Елена Пап, 2013
 • „Пази главата“ – stand up comedy на Стефан Минев и Здравко Здравков, 2010
 • „Жълтата гостенка“ – авторски спектакъл на Марияна Коева по едноименната поема на Христо Смирненски, 2009
 • „Сърдечни посоки“ – комичен пантомимен спектакъл на София мим театър, представен и във Франция, 2008
 • „Brain Traffic in the Milky Way“ – спектакъл на Танцово-пантомимна формация ЕОН, хореограф Антония Катранджиева, 1999
 • „Лунно хоро“ – спектакъл на Танцово-пантомимна формация ЕОН, хореограф Антония Катранджиева, 1999
 • „Еон“ – спектакъл на Танцово-пантомимна формация ЕОН, хореограф Антония Катранджиева, 1999
 • „Реквием“ – спектакъл на Танцово-пантомимна формация ЕОН, хореограф Антония Катранджиева, 1999
 • „Четири“ – спектакъл на Танцово-пантомимна формация ЕОН, хореограф Антония Катранджиева, 1999
 • „Врата 2000“ – спектакъл на Танцово-пантомимна формация ЕОН, хореограф Антония Катранджиева, 1999
 • „Метаморфози“ – спектакъл на Танцово-пантомимна формация ЕОН, хореограф Антония Катранджиева, 1999
 • „Островът“ – спектакъл на Танцово-пантомимна формация ЕОН, хореограф Антония Катранджиева, 1998
 • „Безвремие“ – спектакъл на балет Дива, хореограф Зорница Петрова, 1999

Музика към крос-арт проекти[редактиране | редактиране на кода]

 • „Бяла стая“ – музикален триптих към едноименната инсталация на проф. Станислав Памукчиев, 2006

Хорова музика[редактиране | редактиране на кода]

 • „Отче наш“ – за смесен хор, 2007
 • „Иже херувими“ – за смесен хор, 2007
 • „Яко да царя“ – за смесен хор, 2007
 • „Достойно ест“ – за смесен хор, 2006
 • „Господи помилуй“ – за смесен хор, 2006
 • „Вари, бабо, боб“ – за смесен хор, 2004
 • „Летен ден“ – по П. К. Яворов – за смесен хор, 2003
 • „Мома и море“ – за смесен хор, група и струнен оркестър, 2000

За струнен оркестър[редактиране | редактиране на кода]

 • „Малка весела сонатина за струнен оркестър и няколко приятелски усмивки“ в 3 части, 2009

Камерна музика[редактиране | редактиране на кода]

 • „Игра за маримба и вибрафон“, 2009
 • „Песен без думи“ – за арфа и глас, 2008
 • „Сън“ – за арфа и глас, 2008
 • „Гротескно рондо по франчушки“ – за пиано на четири ръце, 2008
 • „Тема и вариации“ – за пиано, 2006
 • „Прелюд“ – за чело и пиано, 2003
 • „Шоколадов сладолед“ – за флейта, вибрафон и пиано, 2002; вариант и със смесен хор и барабани, 2008
 • „Ръченица“ – за пиано, 2001
 • „Milky Way“ – за пиано, 1999

Музика за детски театрални спектакли[редактиране | редактиране на кода]

 • „Принцесата и свинарят“ – АРТ театър, режисьор Мариана Коева, 2017
 • „Рецепта за приятелство“ – ДАР „Хлапета“, режисьор Ганета Атанасова – Ганди, 2009
 • „Сцена Хлапета“ – ДАР „Хлапета“, режисьор Ганета Атанасова – Ганди, 2006
 • „Спящият красавец“ – ДАР „Хлапета“, режисьор Ганета Атанасова – Ганди, 2006
 • „Спунк“ – ДАР „Хлапета“, режисьор Ганета Атанасова – Ганди, 2006
 • „Косе Босе“ – ДАР „Хлапета“, режисьор Ганета Атанасова – Ганди, 2005
 • „Приказка за Мъглата“ – ДАР „Хлапета“, режисьор Ганета Атанасова – Ганди, 2005
 • „Вълкът и седемте козлета“ – ДАР „Хлапета“, режисьор Ганета Атанасова – Ганди, 2004
 • „Пепеляшка“ – ДАР „Хлапета“, режисьор Ганета Атанасова – Ганди, 2004
 • „Приказка за Носорога“ – ДАР „Хлапета“, режисьор Ганета Атанасова – Ганди, 2004
 • „Котаракът в чизми“ – ДАР „Хлапета“, режисьор Ганета Атанасова – Ганди, 2003
 • „Червената шапчица“ – ДАР „Хлапета“, режисьор Ганета Атанасова – Ганди, 2002

Песни за деца[редактиране | редактиране на кода]

„Камилска история“, „Коза“, „Кенгурче“, „Коледна бъркотевица“, „Коледен миш-маш“, „Коте“, „Девет баби“, „Моето плюшено мече“, „Вари бабо боб“, „Великан“, „Зайов специалитет“, „На моста“, „Наш Лисан Преструван“, „Здрасти“, „Хайде пак“, „Различен“, „Мечтата“, „Щрак хлапета на портрет“, „The Rose of Love“, „Сняг вали“, „Звездна мечта“, „Loud“, „The Past is Gone“, „Beautiful Love“, „Щурчово хоро“, „Тръгна Желка на оране“, „Приспивна песен“ и др.

Аранжименти за различни български и чуждестранни изпълнители[редактиране | редактиране на кода]

Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Христо Кидиков, Вили Кавалджиев, Илия Ангелов, Валентин Пензов, Кирил Калев, Борис Годжунов, Огнян Драндийски, Димитър Христов, Орлин Миланов, Росалин Наков, трио „No Way“, група „Змей“, Вера Станчева и дует „Инфлейм БГ“, Татяна Великова, Aristos Moschovakis (Гърция), Renny (Италия), хор „Ave Musica“, хор „Христина Морфова“ и много други.

Аранжименти за хор и инструментални състави[редактиране | редактиране на кода]

 • „Полска сватбена песен“ от Проф. Георги Димитров – за женски хор и симфоничен оркестър – Женски хор „Христина

Морфова“, диригент Таня Никлева-Владева, 2007

 • „Dongi Dongi“ от Ули Фюре – за женски хор и група (bossa nova) – Женски хор „Христина Морфова“, диригент Таня Никлева-Владева, 2007
 • „Go Where I Send Thee“, госпъл по Шон Айвъри и Пол Колдуел – за женски хор и група (поп фънк, R&B) – Женски хор „Христина Морфова“, диригент Таня Никлева-Владева, 2006
 • „Air“ от Й. С. Бах – за смесен хор, флейта, контрабас, китара и пиано, съвместно с Таня Никлева-Владева – хор „Ave Musica“, диригент Таня Никлева-Владева и камерен ансамбъл Tutte Corde, 2003
 • „Festival Sanctus“ от Джон Левит – за смесен хор и поп група – хор „Ave Musica“, диригент Таня Никлева-Владева, 2002

Дискография:[редактиране | редактиране на кода]

 • „Нощта на белите коне“ – саундтрак (2018)
 • „Седем нежности за Таня“ – инструментален албум (2017)
 • „Малчугани“ – песни за деца в изпълнение на група „Малчугани“ (2018)
 • „Playtime“ – Йордан Владев и приятели – джаз, фънк, фюжън, амбиент, чилаут (2016)
 • „Сердирикон и Паметта на огъня“ – избрано от музиката към двата едноименни огнени спектакъла на Жар театър (2014)
 • „Различен“ 10 години усмивки от сцената – песни от спектакли на Детска актьорска работилничка „Хлапета“ (2010)
 • „Impulses“ – три саундтрака (избрано)
 • „Жълтата гостенка“ – саундтрак (2009)
 • „Коледна бъркотевица“ – албум с песни за деца от Йордан Владев – Йори и Детска актьорска работилничка „Хлапета“ (2008)
 • „Сърдечни посоки“ – саундтрак (2008)
 • „Бяла стая“ – музикален триптих към едноименната инсталация на проф. Станислав Памукчиев (2006)
 • „Средните Родопи – в страната на Орфей“ – мултимедиен диск (2005)
 • „Impulses“ – саундтрак (2003)
 • „Автобус с хлапета“ – песни за деца (2003)
 • „Whispers“ – авторски песни (2002)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]