Йосиф Кобзон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Йосиф Кобзон
Kobzon with mic.JPG
Информация
Роден
Йосиф Давидович Кобзон
Стил поп
Глас баритон
Активни години 1956-2012
Музикален издател EMI
Уебсайт Страница в IMDb
Йосиф Кобзон в Общомедия

Йосиф Давидович Кобзон (на руски: Иосиф Давыдович Кобзон) е роден в малкия украински град Часов Яр, Донецка област e прочут съветски поп-певец, известен като "гласът на СССР". Може би най-известната му песен е "Мгновения" от известния сериал "17 мига от пролетта". По времето на Леонид Брежнев почти няма официален празник, на който да не пее Кобзон. В края на 70-те години малка планета, открита от съветски астроном, е кръстена на него. Той е първата известна личност, посетила през 1986 г. Чернобил, а през 1987 г. е обявен за "народен артист на СССР".

Много го считат за съветския Франк Синатра, заради стила му. Подобно на Синатра, смята се, че Кобзон има високо положение в подземния свят на Русия след разпадането на СССР. Изнася много от концертите си съвместно с Академичния ансамбъл за песни и танци на Вътрешните войски на Министерството на вътрешните работи на Русия, известен като Елисеевския оркестър с ръководител от 1985 г. генерал-майор Виктор Елисеев. От 1989 г. Кобзон е успешен руски политик, постоянен депутат в Държавната Дума (парламент). През 1998 г. прави прощален тур съставен от 128 концерта, като последния му прощален спектакъл е в "Кремъл" - зала "Россия", в продължение на 12 часа нонстоп и е излъчван директно по телевизията. За турнето му е направен 10-сериен филм, наречен "Прощаване с държавата". През 2003 г. в Донецк е открита негова статуя.

Награден е с орден "За заслуги към отечеството" - 2 и 3-а степен; Орден за "мъжество"; Орден "Международна дружба"; Орден "Свети Данаил Московски" -2 степен; Орден "Сергия Радонежского" -2 степен; орден "За заслуги пред Москва"; Международните ордени "Свети Николай Чудотворец" и "Свети Константин Велики",както и Украинския орден "За заслуги" - 2 и 3-а степен. Носител е и на медал "За доблест".

През 2007 г. по случай 70-годишнината си решава да направи юбилейно турне, започващо в България. При посещенията си в България пее на български език песните: "Моя страна, моя България", "Една българска роза", "Хей, поле широко".