Йоханес Ребман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Йоханес Ребман
германски мисионер
Йоханес Ребман 
Роден: 16 януари 1820 г.
Починал: 4 октомври 1876 г. (56 г.)
Картата на Източна Африка, съставена от Йоханес Ребман и Якоб Ерхард

Йоханес Ребман (на немски Johannes Rebmann) (16 януари 1820, Герлинген, Баден-Вюртемберг - 4 октомври 1876, Корнтал, Баден-Вюртемберг) немски мисионер, пътешественик.

Четвърто от осем деца в семейство на производител на вино. През 1839 постъпва в "Църковното мисионерско дружество" в Базел, а през 1844 заминава за мисията на дружеството в Лондон.

През 1846 Ребман заедно с друг мисионер Якоб Ерхард е командирован от дружеството в мисионерската станция в Момбаса (Кения) в помощ на землякът му Йохан Лудвиг Крапф, който основава мисията през 1844. С пристигането си в мисията освен с религиозна пропаганда те се занимават с изучаване на езиците и етническите особености на местното население и проявяват немалък интерес и към географските проблеми. Тук в Източна Африка Ребман пребивава почти 30 години до 1875, година преди смъртта си.

През 1847 от Момбаса достига на запад до масива Касигао (1641 м, 3°45′ ю. ш. 38°40′ и. д. / 3.75° ю. ш. 38.666667° и. д.). През следващата година той се отправя далеч на запад в областта на племето джага (ваджага), за да види голямата планина, за която разказват местните жители. На 11 май 1848 открива масива Килиманджаро с увенчания с вечни снегове угаснал вулкан Килиманджаро (5895 м). Ребман достига до подножието на планината, но не успява да я разгледа добре, защото върхът е постоянно обвит в облаци. По време на второто си пътешествие в края на 1848 и началото на 1849 отново пребивава на южните склонове на планината и, ползвайки се от хубавото време, си съставя по-пълна представа за планинския масив.

Географските заслуги на немските мисионери не се изчерпват само с техните лични изследователски пътешествия. Още по-интересни за съвременниците им се оказва информацията събрана от тях за вътрешните райони на континента, получена от арабо-суахилските търговци. На основата на събраните сведения и на материалите събрани от тях Ребман и Ерхард съставят карта на Източна Африка, съпроводена с пояснителен текст, която публикуват през 1856 в изданията на Август Петерман. Издадената карта е предпоставка за по-нататъшните активни изследвания предприети в тази част на континента и откриването на големите африкански езера и изворите на Нил.

Неговото име носи ледник Ребман (3°05′ ю. ш. 37°22′ и. д. / 3.083333° ю. ш. 37.366667° и. д.) на върха на Килиманджаро.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Johannes Rebmann“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.