Йохан Датски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йохан I (Ханс)
крал на Дания, Норвегия и Швеция
1455 Johann.JPG
Управление 1481 – 1513 г.
Роден 2 февруари 1455 г.
Албохус, Олбор, Северна Ютландия, Дания
Починал 20 февруари 1513 г. (58 г.)
Олбор
Погребан в катедрала Свети Кнуд, Оденсе
Предшественик Кристиан I
Потомци Кристиан, Якоб, Елизабет, Франциск
Наследник Кристиан II
Брак Ветини Кристина Саксонска
Баща Олденбурги Кристиан I
Майка Бранденбург Доротея Бранденбургска

Герб на Йохан I (Ханс)

Ханс Датски (на датски: Hans af Danmark; на норвежки: Hans) или Йохан (на шведски: Johan) е крал на Дания и Норвегия от 1481 до 1513 г. и крал на Швеция от 1497 до 1501 г., както и херцог на Шлезвиг и Холщайн.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Йохан е син на датския крал Кристиан I и Доротея Бранденбургска. Той е посочен от баща си и от Държавния съвет за крал на Норвегия, а едва в 1467 е провъзгласен за наследник и на датския престол. Това налага срещата на Държавните съвети на Дания, Норвегия и Швеция, които на 13 януари 1483 в Халмстад, след гарантиране на някои прерогативи за Норвегия, избират Йохан за крал и на трите държави.

Като крал Йохан си поставя три главни политически цели: възстановяване на Калмарската уния, борба против монополите на Ханзата и стабилизиране на кралската власт в Дания. В духа на тези доктрини той установява политически отношения с Русия, провокира позициите на шведския регент Стен Стуре Старши и насърчава датското каперство срещу ханзейската търговия, което през 1495 води до избуването на война в района на Балтийско море. Това обуславя строителството на постоянен датски флот и обучението на екипажи за него, което е в духа на пробуржоазната политика на Йохан. Съгласно нея той дава повече права и независимост на градската средна класа от търговци занаятчии, което бележи следващите години в развитието на датското общество.

През 1500 Йохан опитва да завладее Дитмаршен – фактически независима селска република. Жестоко поражение на датското войнство и загубата на националния флаг при Хемингщет заставя краля да прекрати войната. Това разочарование не остава без политически последствия и през 1501 Швеция въстава и Стен Стуре обявява независимост, подкрепена и снабдена от Ханзейските конвои. Норвежците също въстават, но престолонаследникът Кристиан бързо потушава бунта през 1506. Войната с Ханзата и Швеция продължава безрезултатно до смъртта на Йохан през 1513, настъпила след наранявания поради падане от кон.

Кристиан I
Крал на Норвегия
Крал на Норвегия (1481 – 1513)
Кристиан II
Карл I Крал на Швеция (1497 – 1501) Кристиан II