Йохан Хайнрих Песталоци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Йохан Хайнрих Песталоци
швейцарски хуманист и педагог

Роден
Починал
Бруг, Швейцария
Научна дейност
Област Педагогика
Образование Цюрихски университет
Йохан Хайнрих Песталоци в Общомедия

Йохан Хайнрих Песталоци (нем. Johann Heinrich Pestalozzi) е швейцарски хуманист, педагог, филантроп, философ и реформист, създател на първата система за начално образование[1].

Учи в Цюрихския университет, първо теология, после право. Повлиян е от идеите на Жан-Жак Русо[2].

Паметник на Песталоци пред градската черква в Ивердон

Песталоци смята, че нещастията на народа са вследствие на невежеството на хората, поради което чрез подходящо образование на младото поколение може да се достигне всеобщо благоденствие.

През 1799 г., в хода на Швейцарската революция в гр. Станс, в стар манастир приема 80 сирачета на възраст 5-10 години. Заради всеотдайната му обич към тези нещастни деца, те го наричат с най-велика признателност: "Татко". В началото на 19-ти век създава нов педагогически институт в Бургдорф (Берту) - закрит с падането на Швейцарската република през 1803 г. На 1 януари 1805 г. открива в старинен замък, в Ивердон, опитно учебно заведение: то бързо става известно сред европейските интелектуалци и много от тях идват да се запознаят с "метода Песталоци" и с Учителя. Според него образованието трябва да разгърне способностите на главата, сърцето и ръката, за съзидателен труд и близост на човека с природата.

Възпитателната му програма е описана първо във „Вечерните часове на един самотник“ (Die Abendstunde eines Einsiedlers, 1780) и придобива завършен вид в „Ленцбургската реч“ (1809).

През 1826 издава „Лебедова песен“ - заглавие, станало нарицателно.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Библиотека Родина, Стара Загора - Годишнини - януари 2006
  2. Morehead State University - Wayne Willis, Professor of Education, Rousseau and Pestalozzi

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за