Йохан I (Бавария)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Йохан I
херцог на Долна Бавария
Роден
Починал
ПогребанЛандсхут, Федерална република Германия
Управление
Период1339 – 1340
ПредшественикХайнрих II
НаследникЛудвиг Баварски
Семейство
РодВителсбахи
БащаХайнрих XIV
МайкаМаргарита Люксембургска

Йохан I Детето (на немски: Johann das Kind; * 29 ноември 1329; † 21 декември 1340, Ландсхут) е след смъртта на баща му от 1339 до 1340 г. херцог на Долна Бавария.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Йохан I е единственото дете на херцог Хайнрих II и Маргарита Люксембургска (1313 – 1341), принцеса от Бохемия, дъщеря на крал Ян Люксембургски и на Елишка Пршемисловна, дъщеря на Вацлав II. Баща му е син на херцог Стефан I и на Елизабета от Унгария.

Като дете той е сгоден през 1335 г. с Елизабета, дъщеря на полския крал Кажимеж I. Този годеж и друг годеж с дъщеря на пфалцграф Рудолф II са развалени и Йохан се жени на 18 април 1339 г. в Мюнхен за Анна (1326 – 1361), дъщеря на император Лудвиг Баварски. С женитбата е свързан мирен договор между Хайнрих от Долна Бавария и Лудвиг Баварски. Когато херцог Хайнрих умира през септември 1339 г., Лудвиг поема регентството при своя зет.

Йохан умира на единадесет години и долнобаварското частично херцогство попада на Лудвиг Баварски, който вече управлява частичното Херцогство Горна Бавария и така Стара Бавария се обединява отново. Йохан Детето е погребан в манастир Зелигентал.

Източници[редактиране | редактиране на кода]