Каатинга

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Каатинга - суха бразилска савана

Каатинга (на португалски: Caatinga) е полупустинна тропическа рядка гора в североизточната част на Бразилското плато. На езика тупи означава „Бяла гора“.

Заема площ около 750 000 км2. Районът е подходящ за скотовъдство (отглеждат се говеда) и растениевъдство - грозде, папая, пъпеш. Периодично страда от силна суша. Териториите, заети от Каатинга, са сред най-изостаналите части от страната в икономическо отношение.

География[редактиране | редактиране на кода]

Намира се в североизточната част на Бразилия, близо до Атлантическия океан. По релеф и поради ветровете и теченията наподобява африканските савани в района на Сахел с 2 сезона - продължителен сух сезон, който трае около 9 мес. и кратък дъждовен сезон - около 3 мес. Напояването на земята е непостоянно. Има нужда от нови водохранилища, съвременни напоителни системи. Основната водна артерия в региона е река Сан Франциско.

Флора[редактиране | редактиране на кода]

Растителността е предимно от сухоустойчиви нискостъблени дървета и храсти и сукулентни растителни видове (кактуси, агаве и др.). Листата на дървета окапват по време на сушата. Значителен брой едногодишни растения поникват, цъфтят и умират през дъждовния сезон.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]