Каберне Фран

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Каберне Фран
Гро Каберне, Гро Видюр, Кармене, Бретон, Буше
Cabernet Franc Weinsberg 20060909.jpg
Информация
Цвятсиньо черен
Видевропейска винена лоза
ДържаваFlag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Франция
Регионрайоните на Бордо и Лоара
Каберне Фран в Общомедия

Каберне Фран (на френски: Cabernet Franc) е червен винен сорт грозде, с произход от Франция. Освен във Франция (33 000 ха) сортът е разпространен и в страните от Източна Европа, САЩ (Калифорния) (1457 ха), Италия (7000 ха), Китай (3000 ха) Швейцария (52 дка), Австралия, ЮАР (1020 дка), Нова Зеландия и Чили (1142 дка).

Познат е и с наименованията: Гро Каберне, Гро Видюр, Кармене, Бретон, Буше и др.

Средно късно зреещ сорт. лозите се отличават със среден растеж. По устойчивост към вредители и заболявания превъзхожда сорта Каберне Совиньон. Устойчив на загниване.

Гроздът е среден, цилиндричен или коничен, средно плътен, понякога рехав. Зърната са средни, кръгли, черно-сини, с обилен восъчен налеп. Кожицата е плътна, дебела. Месото е сочно.

Използва се за приготвяне на трапезни, подсилени и десертни вина и сокове. Сортовите вина са с бледо червен цвят, с аромати на малини, къпини, касис, боровинки, а когато вината са отлежавали по-дълго се усещат подправки и мускус. Използва се и за направа на купажни вина. В района на Бордо, (Франция) Каберне Фран обикновено се купажира с Каберне Совиньон и Мерло без да бъде доминиращият сорт. В долината на река Лоара, (Франция) от този сорт се правят розета, които имат аромат и вкус на ягода и банан. Най-известните вина в света с висок % на Каберне Фран са на „Шато Шевал Блан“ (Chateau Cheval Blanc) от района на Бордо, (Франция). Техните вина са купаж от 2/3 Каберне Фран и 1/3 Мерло.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]