Кадукли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кадукли
— Град —
11.0167° с. ш. 29.7167° и. д.
Кадукли
Страна Судан
Население92 674 души (2005)

Кадукли (араб. كادقلي) е столицата на провинция Южен Курдуфан, Судан. Намира се на 240 км южно от Ал Убайид, в северната част на равнините около Бели Нил.

История[редактиране | редактиране на кода]

Кадукли е създаден по време на египетското управление в началото на 19 век, като център за събиране на роби за Египетската армия.

Сега е пункт за търговия с арабска гума (gum arabic) и жива стока. Индустрията включва текстил, сапунени фабрики и кожарска промишленост.

Кадукли също е и седалище на Сектор IV на Мисията на ООН в Судан. Сектор IV приютява египетския контингент и също включва индийския въздушен контингент, съставен от хеликоптери MI-17.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Kaduqli в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​