Казанка (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Казанка.

Казанка
Общи данни
Население 114 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 37,807 km²
Надм. височина 474 m
Пощ. код 6062
Тел. код 041117
МПС код СТ
ЕКАТТЕ 35153
Администрация
Държава България
Област Стара Загора
Община
   - кмет
Стара Загора
Живко Тодоров (ГЕРБ)
Казанка в Общомедия

Казанка е село в Южна България. То се намира в община Стара Загора, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

На 15 км северозападно от Стара Загора във всички карти на България е поставен условен знак на минерална баня. Това са съществувалите още от римско време (а днес превърнати в курортен комплекс), Старозагорски минерални бани, разположени в красива долина, всред зелени дъбрави по южните склонове на Сърнена Средна гора.

На 7 км. още по-нагоре из долината, все в същата посока, (виж галерията от снимки по-надолу) е село Казанка, зад което се намира с. Розово, а още по-на север и гр. Казанлък

Разположение[редактиране | редактиране на кода]

Самото село е разположено в района на водослива на двете реки – Рахманска и Османска, които служат като основа на разделяне на селото на три основни махали: „Долна махала“, в която влизат къщите около мястото на водосливането, „Горна махала“, с къщи, разположени на повече от километър от двете страни на Рахманската река и „Османска махала“, с къщи, разположени на повече от километър от двете страни на Османската река.

Къщите са разположени амфитеатрално по стръмните брегове и склонове на двете реки и височината, включена между тях, където е центърът на селото. По такъв начин, макар че общото изложение на селото е югоизточно, отделни махали и къщи имат най-различно изложение във всички посоки.

От малкия площад в центъра на селото, който е крайна точна на шосето гр. Стара Загора – к.к. Старозагорски минерални бани – с. Казанка, и около който са разположени църквата и обществените сгради, а две главни, лъкатушни и на някои места стръмни улици водят през „Османската“ и „Горната“ махали. Първата от тях продължава на запад в землището, за да премине в горски път за с. Пъстрово, а втората – на север, свързваща селото с по-голямата част от землището и дава разклонения: горски пътища за с. Средногорово – яз. Копринка, с. Розово – гр. Казанлък и с. Кънчево – гр. Казанлък.

Границите на Казанското землище със землищата на съседните села е почти все по билото на Средна гора и/или южните ѝ разклонения. Така, че землището образува един затворен водосборен басейн на двете рекички, които се сливат в селото, за да дадат началото на река Сюветлийка, приток на Съзлийка и Марица.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • „Казането“ – природна забележителност. Площ 1 хектар, обявено за защитена територия със Заповед №3039 от 03.10.1974 г.
  • Църквата, строена през 1857 г. върху основите на заемала почти същата площ, но по-ниска и по-дълбоко вкопана черква.
  • Читалище „Съзнание“ – основано 1908 г.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Kazanka-the church01.JPG

Религията, която се изповядва в селото е източно православие.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

От селото излизат много народни закрилници, най-известен от които е Ботевият четник Стоян Димов Терзиев – Стоян Войвода.

В селото живее и поетът Стойчо Маджарски[1], родом от с. Маджерито, Старозагорско.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]