Казанка (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Казанка.

Казанка
Общи данни
Население246 души[1] (15 декември 2023 г.)
6,52 души/km²
Землище37,807 km²
Надм. височина474 m
Пощ. код6062
Тел. код041117
МПС кодСТ
ЕКАТТЕ35153
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСтара Загора
Община
   кмет
Стара Загора
Живко Тодоров
(ГЕРБ; 7 ноември 2011)
Казанка в Общомедия
снимка на цялата камбана
снимка на цялата камбана

Казанка е село в Южна България. То се намира в община Стара Загора, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

На 15 км северозападно от Стара Загора във всички карти на България е поставен условен знак на минерална баня. Това са съществувалите още от римско време (а днес превърнати в курортен комплекс), Старозагорски минерални бани, разположени в красива долина, всред зелени дъбрави по южните склонове на Сърнена Средна гора.

На 7 км. още по-нагоре из долината, все в същата посока, (виж галерията от снимки по-надолу) е село Казанка, зад което се намира с. Розово, а още по-на север и гр. Казанлък

Разположение[редактиране | редактиране на кода]

Самото село е разположено в района на водослива на двете реки – Рахманска и Османска, които служат като основа на разделяне на селото на три основни махали: „Долна махала“, в която влизат къщите около мястото на водосливането, „Горна махала“, с къщи, разположени на повече от километър от двете страни на Рахманската река и „Османска махала“, с къщи, разположени на повече от километър от двете страни на Османската река.

снимката на надписа на камбаната
снимката на надписа на камбаната

Къщите са разположени амфитеатрално по стръмните брегове и склонове на двете реки и височината, включена между тях, където е центърът на селото. По такъв начин, макар че общото изложение на селото е югоизточно, отделни махали и къщи имат най-различно изложение във всички посоки.

От малкия площад в центъра на селото, който е крайна точна на шосето гр. Стара Загора – к.к. Старозагорски минерални бани – с. Казанка, и около който са разположени църквата и обществените сгради, а две главни, лъкатушни и на някои места стръмни улици водят през „Османската“ и „Горната“ махали. Първата от тях продължава на запад в землището, за да премине в горски път за с. Пъстрово, а втората – на север, свързваща селото с по-голямата част от землището и дава разклонения: горски пътища за с. Средногорово – яз. Копринка, с. Розово – гр. Казанлък и с. Кънчево – гр. Казанлък.

Границите на Казанското землище със землищата на съседните села е почти все по билото на Средна гора и/или южните ѝ разклонения. Така, че землището образува един затворен водосборен басейн на двете рекички, които се сливат в селото, за да дадат началото на река Сюветлийка, приток на Съзлийка и Марица.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • „Казането“ – природна забележителност. Площ 1 хектар, обявено за защитена територия със Заповед №3039 от 03.10.1974 г.
  • Църквата, строена през 1857 г. върху основите на заемала почти същата площ, но по-ниска и по-дълбоко вкопана черква.
  • Читалище „Съзнание“ – основано 1908 г.
  • на 18.09.2023 година е открита камбана от училището на село Казанка, изчезнала от 1975 година, след преустрояването на училището на детска градина.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Религията, която се изповядва в селото е източно православие.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

От селото излизат много народни закрилници, най-известен от които е Ботевият четник Стоян Димов Терзиев – Стоян Войвода.

В селото живее и поетът Стойчо Маджарски[2], родом от с. Маджерито, Старозагорско.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]