Казанлък

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Казанлък
Kazanlak Center.jpg
Общи данни
Население 50 353 (ГРАО, 2015-03-15)*
Понижение 44 760 (НСИ)
Землище 36 km²
Надм. височина 407±1 m
Пощ. код 6100
Тел. код 0431
МПС код СТ
ЕКАТТЕ 35167
Администрация
Държава България
Област Стара Загора
Община
   - кмет
Казанлък
Галина Стоянова
(ГЕРБ)
Адрес на общината
бул. „Розова долина“ 6
тел.: 0431/65280 сайт: Община Казанлък
Казанлък в Общомедия

Казанлъ̀к (до 1944 г. Казанлѫк) е град в централна България, административен център на едноименната община в област Стара Загора. Населението му е 45 367 души, което го поставя на 2-ро място в областта и на 20-то в страната. Казанлък е и вторият по големина необластен град в България, след Асеновград.

Казанлък е център на Розовата долина. В града се намира най-голямата и най-добре запазена в страната Тракийска гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО и Музеят на розата. Наблизо е античният град Севтополис и Долината на тракийските царе.

География[редактиране | редактиране на кода]

Казанлък през зимата

Казанлък е разположен в Казанлъшката котловина, която е част от Задбалканските котловини. През Казанлък минава Европейски транспортен коридор № 9. [1] Казанлък се намира на 194 км източно от София, на 185 км западно от Бургас, на 36 км северозападно от Стара Загора, на 114 км североизточно от Пловдив и на 320 км югозападно от Варна. През Казанлък се пресичат пътищата София-Бургас и Стара Загора – Велико Търново. В близост е Националният балнеоложки комплекс в град Павел баня.

Казанлък е важен транспортен, стопански, научен, културен, търговски и здравен център, който оказва влияние не само върху общината, но и върху област Стара Загора и Южен централен район.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът е преходно-континентален, с по-голям брой слънчеви дни, със средногодишна температура от 10,7 градуса по Целзий. Лятото е умерено топло, валежи падат рядко, а зимата е мека, с редки снеговалежи. Средната температура през януари е над 0 градуса, докато средната температура през юли е 23 градуса по Целзий.

Месец Ян Фев Март Апр Май Юни Юли Авг Септ Окт Ное Дек Годишно
Средна максимална дневна
температура (°C)
4 6 12 17 22 26 29 29 25 19 12 5 17,2
Средна минимална дневна
температура (°C)
-3 -2 2 7 11 14 17 17 12 8 3 -1 7,1
Валежи (mm) 20 22 24,5 30,8 41,5 32 35,8 25,6 32 21,8 30,5 37,7 354,2
Източник: WeatherBug

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Казанлък към 2010 г. е 54 357 души. Това възлиза на 22,4% от населението на област Стара Загора. В Казанлък е съсредоточено 68% от населението на общината. Съотношението между представителите на двата пола е 100 мъже към 107 жени. Равнището на безработица в община Казанлък е 7,14%, което е по-ниско от средното за страната и областта. Гъстотата на населението е 140 човека/км2.

Година 1926 1928 1935 1936 1940 2007 2010
Население 11 780 12 500 15 276 15 629 18 459 57 855 54 357

История[редактиране | редактиране на кода]

История на града[редактиране | редактиране на кода]

Тракийската гробница

Първото селище на територията на днешния град възниква през новокаменната епоха (неолита). През енеолита и бронзовата епоха животът на селището продължава. През V-IV век пр. Хр. тракийският град Севтополис, носещ името на тракийския цар Севт I, става столица на тракийската Одриска държава – една богата цивилизация в долината на древната Тонзос – днешната река Тунджа. Днес градът се намира под водите на язовир „Копринка“, на 5 км западно от града. Разкрит е при строителните работи на язовира. Археологическите разкопки са в периода 1948 – 1954 г. и са ръководени от проф. Д. П. Димитров и проф. М. Чичикова. От това време са откритите вече 12 гробници начело с Казанлъшката, които дават отлична представа за бита на траките. На територията на общината се намират доказателства за походите на Александър Македонски и Филип Македонски. За кратко време тук са обитавали и гръцки, келтски и персийски завоеватели.

Артефактите, намерени в Долината на розите, датиращи от римско време, са много. Оттогава за първи път се разбира, че в района се отглеждат рози. В трактата на Плиний Млади се описват над 20 сорта рози. На един от тези сортове той дава названието Тракийска роза. Розата е гравирана на една от тракийските монети. Казанлъшкият край влиза в границите на Първото българско царство през 815 г., след като се сключва 30-годишният договор между хан Омуртаг и Византия.

Днешният Казанлък е възникнал в края на XIV век на левия бряг на Старата река, след като османците унищожават българското селище на десния бряг на реката. До края на XIX век градът е бил известен с производството на розово масло, казанджийски изделия, аби и гайтани. Единствено на територията около Казанлък маслодайната роза, пренесена от Индия през Персия, Сирия и Мала Азия, намира благоприятни условия за развитие – висока влажност, подходяща температура и леки песъчливи канелено-горски почви. В Казанлък се създава първата розотърговска къща (на Дончо Папазов през 1820 г.). Казанлък става център на розопроизводството в България, а казанлъшкото розово масло добива известност, като печели златни медали на изложенията в Лондон, Филаделфия, Париж, Милано и Антверпен.

След Освобождението на България от турско иго занаятите западат заради загубата на пазарите в огромната Османска империя и започва съвременното развитие на града. По време на Руско-турската освободителна война Казанлък е център на ожесточени бойни действия. След Освобождението в града се развива много добре текстилната промишленост. На територията на града се намират военният завод „Арсенал“, както и заводът за самолетни части „Капрони“ – от 1930 до 1945 г. (от 1961 г. до момента – завод за хидравлични зъбни помпи).

През 2004 г. проф. Георги Китов открива в могилата Голямата Косматка край Шипка (град) златната маска на Терес I и бронзовата глава на Севт III. Това значимо откритие обуславя непрестанния наплив на туристи към община Казанлък. Откритията на проф. Г. Китов, Тракийската гробница, древният град Севтополис, както и редица други исторически паметници, правят община Казанлък привлекателна дестинация както за българските, така и за чуждестранните посетители.

В ранно неолитната селищна могила в града от палеоорнитолога проф. Златозар Боев са открити костни останки от 8 вида птици – тетрев (Tetrao tetrix), голяма дропла (Otis tarda), сив жерав (Grus grus), ням лебед (Cygnus olor), скален орел (Aquila chrysaetos), глухар (Tetrao urogallus), бухал (Bubo bubo) и сива врана (Corvus cornix). Първите 3 вида са изчезнали от пределите на страната, а находката от тетрев е първото доказателство за принадлежността на тази ценна ловна птица към орнитофауната на България.[2][3]

Произход на името[редактиране | редактиране на кода]

Сегашното име на Казанлък датира от османското му създаване и произлиза от турското Акче Къзанлар (akçe kızanlar – бели момичета), когато султан Мурад I съзира посрещащите го момичета. В началото на XV век използваното име на града в османски документи е Акче Къзанлък. Съвременният начин на изписване на името се свързва с руските войски, които провеждат няколко военни действия в района на Балканския полуостров. Това било съпроводено с изготвянето на топографски карти. В тях руските военни вписват градчето с характерната славянска транскрипция и така в Акче Къзанлък буквата „ъ“ е заместена с „а“ и приема името Казанлък. Така постепенно името Акче Къзанлък се замества от използваното и днес Казанлък[4].

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Най-многобройни са представителите на източноправославното християнство. В града има също църкви и представители на другите клонове на християнската вяра: протестантство – петдесятници; баптисти; адвентисти и католицизъм – мисия на салезианите на Дон Боско.

Източноправославни храмове[редактиране | редактиране на кода]

Нощна снимка на църквата „Успение Богородично“
 • Православна църква „Рождество Христово“
 • Катедрален храм „Свети Йоан Предтеча
 • Православна църква „Свети Пророк Илия“
 • Православна църква „Успение Богородично
 • Православна църква „Света Троица“
 • Православна църква при Девически манастир „Въведение Богородично“

Храмове на други религиозни общности[редактиране | редактиране на кода]

Ески Джамия, оригинално построена през 1394 – 1412 г.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Изглед от централната част на града

Казанлък е втората по големина и значимост община в икономиката на област Стара Загора. В община Казанлък активна стопанска дейност през 2006 г. осъществяват 2541 фирми. Общите им приходи от дейността възлизат на 673 368 000 лв. Опериращата ефективност е 1,26. Производствените предприятия са 328. Най-голяма относителна тежест имат машиностроенето (оценка по приходи от дейността). В Казанлък има добре развито машиностроене, представено от предприятия като „М+С Хидравлик“, „Капрони“, „Зино“, „Суперабразив“, „Индустриалтехник“, „Катанимпекс ЕООД“, „Хидропневмотехника“, „Шипка ООД“. В града са концентрирани около 90% от мощностите в подотрасъл „Хидравлика и пневматика“ на страната.

Най-динамично се развиват производството на химически вещества и влакна (оперираща ефективност от 28,47 пункта); дървообработващата промишленост (20,68 пункта ОЕ*) и текстилната промишленост (18,42 пункта ОЕ). С търговия и услуги се занимават 1294 фирми. Заети с трудова дейност в предприятия, работещи на територията на общината, са 21 915 души. През 2003 г. наетите работници (19 436 души) имат годишен доход от заплати и други възнаграждения от средно 2801 лв.

Площад „Севтополис“ – Казанлък

Предприятието от военно-промишления комплекс в страната „Арсенал“ осигурява работа на значителна част от населението на града и близките селища. Аркомат България ЕООД произвежда кабелни комплекти за автомобилната индустрия.

Казанлък е център на текстилната промишленост. На територията му работят предприятията „Катекс“ – за производство на вълнен текстил; „България — К АД“ (предприятие за производство на конци, прежди за ръчно и машинно плетене, хавлии и хавлиени изделия); „Севт“ (за технически тъкани); „Филтекс“ (текстилно предприятие за производство на изкуствена коприна). Млекопреработвателното предприятие „Маркели“ е специализирано в преработката на мляко и млечни продукти.

Казанлък е център на розопроизводителен район с вековни традиции при извличането на розово масло и на други етерични масла – мента, лавандула, босилек, невен. Цената на един килограм българско розово масло достига до 5000 евро на международните пазари[5]. През 1820 г. Дончо Папазоглу създава първата в България фабрика за розово масло. Добър потенциал имат овощните и фуражните култури. 2004 г. беше една от най-успешните за стопаните и за преработвателите на розов цвят. В Казанлък се намира единственият Музей на маслодайната роза в света.

Съвременно строителство в Казанлък

В град Казанлък се произвеждат струнни музикални инструменти и електропорцелан. Наблюдава се развитие в сферата на ИТ индустрията, продажбата и сервиза на компютърна и офис техника.

Туризмът в община Казанлък има утвърдени традиции и отлични предпоставки за бъдещо развитие на основата на близостта до живописния национален парк Централен Балкан; горещите минерални извори с лечебни свойства около с. Овощник; казанлъшката маслодайна роза. В Казанлък се намира и единственият в света Музей на маслодайната роза. Амбицията на община Казанлък е празникът на розата да се превърне в национален, а отглеждането на рози и производството на розово масло да се развива приоритетно.

Паркът „Тюлбе“

През 2005 г. община Казанлък първа в област Стара Загора поема администрирането на местните данъци и такси – сума от над 5 млн. лв. годишно.

През 2008 г. в Казанлък ще бъдат построени шест големи обекта, които ще придадат нов облик на града и ще подобрят обслужването на населението в община Казанлък.[6] Част от библиотека „Искра“ ще се премести в нова сграда.[7]

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Казанлък има гара на Подбалканската ж.п. линия София-Карлово-Тулово-Сливен-Бургас / Варна, с връзки от Тулово и Дъбово с влаковете за Стара Загора, Трявна, Велико Търново и Г.Оряховица/ Русе. Градският транспорт се осъществява от автобусни линии (до 1999-и от тролейбуси). Автобусни линии с номера 1, 12 и 13 обслужват гражданите на община Казанлък. Други превозват хората от селата, както и от населените места на други общини до Казанлък. Летището на Казанлък се намира съвсем близо до града, до с. Овощник.

Политика[редактиране | редактиране на кода]

Кмет[редактиране | редактиране на кода]

Галина Стоянова – кмет на община Казанлък

Общински съвет[редактиране | редактиране на кода]

Веселин Андреев – кмет на кметството Енина

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Казанлък е побратимен град с:[8] [9]

Държава Град Дата
Flag of France.svg Франция Грас 2005
Flag of France.svg Франция Сент Ерблен 1986
Flag of Egypt.svg Египет Александрия 2006
Flag of Egypt.svg Египет Луксор 2005
Flag of Greece.svg Гърция Верия 2001
Flag of Russia.svg Русия Толиати 1994
Flag of Japan.svg Япония Фукуяма 1995
Flag of North Macedonia.svg Северна Македония Кочани 1995
Flag of Hungary.svg Унгария Надканижа 1970
Flag of Romania.svg Румъния Търговище 2004

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

Здравеопазване[редактиране | редактиране на кода]

Населението на пет общини – Казанлък, Павел баня, Николаево, Гурково и Мъглиж се обслужва от „МБАЛ – Казанлък“. В града има и частни болници.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

На територията на община Казанлък има 4 начални, 19 основни училища, средните общообразователни учебни заведения също са 4.

В град Казанлък се намира най-изявената в страната Школа по физика и приложна математика. Възпитаниците ѝ са носители на награди от международни и национални олимпиади. Във всички училища има изградени кабинети по информатика. Броят им във всички училища достига 310.

Основни училища[редактиране | редактиране на кода]

 • ОУ „Георги Кирков"
 • ОУ „Кулата“
 • ОУ „Никола Вапцаров“
 • ОУ „Мати Болгария“
 • ОУ „Чудомир“
 • ОУ „Св. П. Хилендарски“
 • ОУ „Антон Страшимиров“

Гимназии[редактиране | редактиране на кода]

 • Профилирана хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“
 • Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм
 • СУ „Екзарх Антим I“
 • Гимназия „Академик Петко Стайнов“
 • ППМГ „Никола Обрешков“
 • ПГ „Иван Хаджиенов“-наследник на най-реномирания Техникум по механотехника в града
 • ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт
 • Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“
 • Професионална гимназия по строителство

Култура и забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В Казанлък се намират следните забележителности от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз:

Музеи и други забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Личности, свързани с Казанлък[редактиране | редактиране на кода]

Кметове на Казанлък[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Казанлък[редактиране | редактиране на кода]

Почетни граждани на Казанлък
Личности, свързани с Казанлък

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

 • Стадиони: „Севтополис“, „Арсенал“.
 • ФК „Розова долина“
 • Волейболен клуб „Казанлък“
 • Алпийски клуб „Казанлък“.
 • Алпийски клуб „Селт“.
 • Клуб по спортни танци „Роза“ – един от първите клубове по спортни танци в България.
 • Клуб по лека атлетика СКА „Пендарева“
 • Клуб по спортни танци „КИАРА-Н“ – треньори Николай Тенев и Антония Каярова.
 • Спортен Клуб по Шах „КАЗАНЛЪК 21“основан 2000 година и негов пръв председател е Катя Киликчиева.

Организирана дейност по шах има в град Казанлък от 50-те – 60-те години на 20 век. Казанлъшките имена, с които е свързан този спорт: Треньорите: Иван Чапразов – открил и създал шампионите Петранка Драганова и сестрите Калмукови; Ради Стоянов – Петър Дренчев и Красимир Русев.Петранка Драганова е национален шампион във всички възрастови групи и признат майстор по шах на световно ниво. Първа шампионска титла на Петранка Драганова 1969 година още като пионерче, а през юли 2013 г.отново е шампион на България.

 • Клуб за бойни изкуства „Имеон“ е основан в началото 2000 година. Той е пълноправен член на Българска Айкидо Федерация и има доджо – та в градовете София, Варна, Казанлък и Стара Загора.

Тренировъчния процес се води от квалифицирани инструктори, защитили майсторски степени пред японски майстори – шихани.

През 2002 година Клуб за бойни изкуства „Имеон“ става пълноправен член на спортен клуб „Левски“. През същата година се открива и новото доджо в спортен комплекс „Герена“.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

 • Казанлък в миналото и днес. Т. I-IX, 1912 – 2016.
 • Стамболски, Хр. Автобиография, дневници и спомени; Т. ІІ. Дейността на д-р Стамболски в Цариград до заточението му в Арабия (1868 – 1877). С., 1927.
 • Стамболски, Хр. Автобиография. Дневници. Спомени. С., 1972.
 • Стефанов, Павел, йеромонах. Домашни библиотеки в Казанлък през XIX век. – Известия на Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Т. 21 (27), 1993, 311 – 324.
 • Кънчо Стоянов. Хайдути и поборници – Дейци на националноосвободителните борби от Казанлъшкия регион. С., Български писател, 2007.
 • Людмила П. Китипова-Попова. Забравено и неизвестно за стария Казанлък. 2 прераб. изд. С., Хеликон, 2010.
 • Иван Енчев-Видю. Розова долина и Казанлък. София, 1927.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. ((en)) [1]
 2. Боев, З. 1988. Първи доказателства за съществуването на тетрева (Tetrao tetrix /L./) (Aves, Tetraonidae) в България. – Acta zoologica bulgarica, 36: 72 – 77.
 3. Боев, З. 1993. Неолитни птици от праисторическото селище при Казанлък. – Historia naturalis bulgarica., 4: 57 – 67.
 4. Турски паша е дал името на Казанлък, 5 август 2009, Фокус
 5. Цената на розовото масло достига до 5000 евро
 6. www.chambersz.com
 7. www.chambersz.com
 8. Побратимени градове
 9. www.namrb.org

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]