Казанско царство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Казанско царство
1552 – 1552
Столица
Официален език
Религияислям, православие
ДинастияРюриковичи
Предшественик
Казанско ханство
Наследник
Руска империя Руска империя

Казанското царство (на руски: Казанское царство, Земля Казанская[1]) е държавна образувание, кротковременно съществувало в съюз с Руското царство.

История[редактиране | редактиране на кода]

След опитите да се постави начело на Казан верен на Москва хан, Иван IV предприема серия от военни кампании срещу ханството. Първите две не се увенчават с успех, и през 1552 г. руският цар обсаждал за трети път столицата на ханството. След взривяването на градските стени, с помощта на поставен в тайно подкопани проходи барут, Казан е взет с щурм, значителна част от населението е изклано, а самият град е опожарен. Казанското ханство престава да съществува и в по-голямата си част Средното Поволжие е свързано с Русия. В памет на превземането на Казан и победата над Казанското ханство, по заповед на Иван Грозни, на Червения площад в Москва е построена катедралата „Св. Василий“.

След превземането на Казан и до териториалните държавни реформи на Петър I през 1708 г. завладяното ханство става така нареченото Казанско царство в състава на руската държава, оглавявано от руския цар, който получава титлата Цар Казански. Царството се администрира от така наречения Казански приказ в Москва. Новосъздадената Казанска архиепископия веднага застава на третото по важност място в Руската православна църква.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. История формирования Российской империи./Нольде Б. Э.-Санкт-Петербург:2013-C.850.-ISBN 978-5-86007-728-7 (рус.), 978-2-7204-0033-9 (Т. I, фр.), 978-2-7204-0034-6 (Т. II, фр.)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]