Каласатама (метростанция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хелзинкско метро
Руохолахти Руохолахти
Кампи Кампи
Раутатиентори Раутатиентори
Хелзинкски университет Хелзинкски университет
Хаканиеми Хаканиеми
Сьорняйнен Сьорняйнен
Каласатама Каласатама
Кулосари Кулосари
Хертониеми Хертониеми
Сиилитие Сиилитие
Итякескус Итякескус
BSicon ABZgl.svgBSicon STR+r.svg  
BSicon STR.svgBSicon BHF.svg Пуотила
BSicon STR.svgBSicon BHF.svg Растила
BSicon STR.svgВуосаари Вуосаари
BSicon STR.svg  
Myllypuro Мюллюпуро
Контула Контула
Мелунмяки Мелунмяки

Метростанция Каласатама (на фински: Kalasatama ; на шведски: Fiskhamnen) е станция на Хелзинкско метро, в столицата на Финландия. Станцията е отворена на 1 януари 2007 и обслужва източните части на централен Хелзинки, квартал Сьорняйнен. Районът е сега се състои основно от офиси, но след като пристанището се премести в квартал Вуосаари, ще бъдат изградени нови жилищни и търговски комплекси.

За разлика от повечето станции на „Метро“ в Хелзинки, Каласатама е построена върху съществуващите метро линия, което прави строителството по-трудно. Въпреки това, нормалният трафик през линията не е възпрепятстван, защото метростанция „Каласатама“ е една от двете метростанции в Хелзинки, които са построени с две отделни платформи от двете страни на линията, а не с една обща между линиите. Другата такава станция е Итякескус. Станцията е разположена на 1.1 километра от метростанция Сьорняйнен и на 1.8 километра от метростанция Kulosaari.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

На метростанцията може да се направи възка с автобуси с номера: 11, 16, 56, 68, 85N, 86N, 90A, 90N, 92N, 94N, 95N, 96N, 97N, 505.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Kalasatama metro station“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.