Каласатама (метростанция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хелзинкско метро
Руохолахти Руохолахти
Кампи Кампи
Раутатиентори Раутатиентори
Хелзинкски университет Хелзинкски университет
Хаканиеми Хаканиеми
Сьорняйнен Сьорняйнен
Каласатама Каласатама
Кулосари Кулосари
Хертониеми Хертониеми
Сиилитие Сиилитие
Итякескус Итякескус
BSicon ABZgl.svgBSicon STR+r.svg  
BSicon STR.svgBSicon BHF.svg Пуотила
BSicon STR.svgBSicon BHF.svg Растила
BSicon STR.svgВуосаари Вуосаари
BSicon STR.svg  
Myllypuro Мюллюпуро
Контула Контула
Мелунмяки Мелунмяки

Метростанция Каласатама (на фински: Kalasatama , на шведски: Fiskhamnen) е станция на Хелзинкско метро, в столицата на Финландия. Станцията е отворена на 1 януари 2007 и обслужва източните части на централен Хелзинки, квартал Сьорняйнен. Районът е сега се състои основно от офиси, но след като пристанището се премести в квартал Вуосаари, ще бъдат изградени нови жилищни и търговски комплекси.

За разлика от повечето станции на "Метро" в Хелзинки, Каласатама е построена върху съществуващите метро линия, което прави строителството по-трудно. Въпреки това, нормалният трафик през линията не е възпрепятстван, защото метростанция "Каласатама" е една от двете метростанции в Хелзинки, които са построени с две отделни платформи от двете страни на линията, а не с една обща между линиите. Другата такава станция е Итякескус. Станцията е разположена на 1.1 километра от метростанция Сьорняйнен и на 1.8 километра от метростанция Kulosaari.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

На метростанцията може да се направи възка с автобуси с номера: 11, 16, 56, 68, 85N, 86N, 90A, 90N, 92N, 94N, 95N, 96N, 97N, 505.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Kalasatama metro station“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.