Кала Бени Хамад

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кала Бени Хамад
Kalaa des Beni Hammad.5.jpg
Местоположение
Algeria relief location map.jpg
35.8139° с. ш. 4.7933° и. д.
Кала Бени Хамад
Местоположение в Алжир
Страна  Алжир
Област М'сила
Град Маадид
Археология
Вид Селище
Период 1007-1090 г.
Епоха Хамадидска династия
Световно наследство на ЮНЕСКО
Име Al Qal'a of Beni Hammad
Регион Арабски страни
Тип Културно наследство
Критерий iii
Вписване 1980 г.
ID 102
Кала Бени Хамад в Общомедия

Кала Бени Хамад (на арабски: قلعة بني حماد‎) е укрепен град в Алжир. Сега в руини, през 11 век, той е служил като първа столица на династията Хамадид. Намира се в планините североизточно от М'сила, на височина 1418 m [1].

Градът е обграден с дълги 7 km стени. Вътре в стените има четири жилищни комплекса, както и най-голямата джамия, построена в Алжир, чиято стая за молитви съдържа 13 пътеки и 8 просвета между колоните. Тя е подобна на Голямата джамия в Кайруан, с минаре, високо 20 m. Останките от двореца на емира, известен като Дал Ал Бар, включват три отделни жилища, разделени от градини и павилиони.

Разкопките там разкриват редица накити, монети и керамика, свидетелстващи за високото ниво на цивилизацията при династията Хамадид. Открити са също и няколко декоративни фонтана, в които като мотив е използван лъвът.

Основан е през 1007 година от Хамад ибн Булугин, син на Булугин ибн Зири, основателят на Алжир. Градът е изоставен през 1090, когато е застрашен от инвазия, и накрая унищожени през 1152 от Алмохадите.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]