Калето (Мездра)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Кале.

Археологически комплекс „Калето“
Макет на комплекса
Макет на комплекса
Местоположение
Map of Mezdra.png
43.1394° с. ш. 23.7039° и. д.
Археологически комплекс „Калето“
Местонахождение в Мездра
Страна Флаг на България България
Област Враца
Град Мездра
Археология
Вид „град“

Обект на БТС Opoznai-bg.gif 16А. Мездра
Археологически комплекс „Калето“
Археологически комплекс „Калето“ в Общомедия
Хълмът с крепостта (горе), новата порта и старият мост (вдясно) над Искър

Археологически комплекс „Калето“, съхраняващ 70-вековна история, се намира в югозападния край на Мездра, върху висок скалист рид, надвесен над левия бряг на река Искър.

История[редактиране | редактиране на кода]

Хълмът е естествено защитен и разположен на място, където се пресичат основни пътища, използвани от дълбока древност до днес.

На този кръстопът на цивилизациите са събрани останки от цялата човешка история – от каменно – медната епоха до Средновековието.

Хълмът над река Искър е запазил следите от две последователно съществували укрепени селища от края на каменно-медната епоха (втората половина на V хил. пр. Хр.)и преходния период към бронзовата епоха (първата половина на IV хил. пр. Хр.), които са унищожени при стихийни пожари. Многобройните находки от разкопките на „Калето“ недвусмислено показват, че в края на каменно-медната епоха селището край Мездра процъфтява като занаятчийски център.

Една от най-значимите находки от края на каменно-медната епоха е откритото през 2008 година „Светилище на тура“, което няма аналог в България. Дивото говедо Тур било езическо божество, за което древните вярвали, че крепи света на рогата си. На същото място, където се намирало светилището на тура, около 2500 години по-късно е създадена ранно-тракийската сакрална структура. Древните траки от племето „трибали“ населявали местността до I век, когато селището заедно с цяла Мизия е завладяно от Римската империя.

Историята на „Калето“ продължава през Античността, като на това място са съществували римско укрепление от средата на II век, езически култов център от III век и укрепено селище от IV-VI век. Основите на езическото светилище, което прераства в езически култов център и сега могат да се видят лежащи точно над праисторическото „светилище на тура“. От този период са открити множество бронзови монети от времето на римските императори Дометиан, Клавдий II Готски и Проб, бронзови фибули, украшения за колан, торква и сребърно листо от лавров венец. Много рядка находка е откритата под основата на крепостната стена бронзова отливка на орел. Това е едно от най-ранните изображения на тази могъща птица – емблема на Римската империя, изразяваща властта и силата. Друга ценна находка е бронзов ключ, намерен сред останките на най-представителната сграда на Калето. Поради стратегическото разположение на римската крепост, която е най-запазената крепост от този период в България, археолозите допускат, че е открит символичният Ключ към Северозапада.

По време на Великото преселение на народите крепостта и градът са разрушавани нееднократно. През VII век по тези места дошли славяните. Последните антични монети открити тук са от времето на ранно-византийския император Юстин II (565 – 578) и посочват приблизителната дата на славянското заселване. След славяните по тези земи идват Аспаруховите българи и върху руините от късно-античното укрепено селище през IХ-ХI век се развива старобългарско селище. Крепостта и селището са превзети през ХI век, когато византийският император Василий II завладява Северозападните български земи.

Археологически комплекс „Калето“ е изграден в рамките на проекта „Историята, културата и природата – туристическите атракции на община Мездра“, спечелен от община Мездра по оперативна програма „Регионално развитие“. Реализираните по проекта дейности включват реставрационни и консервационни работи, експозиционен надзид, укрепване на крепостната стена и основи, прокарване на експозиционни маршрути. Наред с това е реконструирана и техническата инфраструктура, осигуряваща достъп до обекта. Изградена е амфитеатрална сцена и декоративна колонада. Съществуващият паркинг е разширен и реконструиран, рехабилитирана е парковата зона, изградено е художествено осветление. Експозиционната зала ни пренася през вековете и ни представя живота на хората, населявали това място от древността до средновековието. В нея се намират археологически находки, уникални предмети и останки от 5-те различни исторически периода, през които е преминала по време на своето съществуване крепостта. Комплексът разполага с информационен център, помещения за ателиета и магазин за сувенири. Изпълненият проект превърна уникалния археологически обект в атрактивна туристическа атракция, в която всеки турист има възможност да се докосне до 70 вековна история, оставила своите отпечатъци на скалистия рид над река Искър, пазещ „Каменното съкровище на Мездра“.

Комплексът е сред Стоте национални туристически обекта под номер 16А. Обявена е за национален паметник на културата. Отворена е целогодишно за посещения, има печат и марка.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Археология“         Портал „Археология          Портал „Култура“         Портал „Култура          Портал „България“         Портал „България