Калина Стефанова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Калина Стефанова
българска театрална критичка, преподавателка и актриса

Калина Стефанова е българска театрална критичка, преподавателка (професор), актриса.

Тя е сред най-влиятелните театрални критици в България. В продължение на 2 мандата е вицепрезидент на Международната асоциация на театралните критици (2001-2006) и неин директор „Симпозиуми“ (2006-2010). Вицепрезидент на Световната театрална организация. Автор на редица значими книги за театъра.

Проф. д-р Калина Стефанова е автор (съставител и съавтор) на 12 книги, има публикации на 23 езика в 25 страни, преподавател е в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” и е изнасяла лекции и водила семинари в 12 страни – от Русия и Хърватия до Сингапур и Южна Африка, Чили, Китай, Южна Корея, Канада, Япония.

Изиграла е една единствена роля – Елица от филма „Време разделно“ по едноименния роман на Антон Дончев. Нейното участие в този филм ѝ създава огромна популярност и достойно място сред най-ярките звезди на българския културен небосклон.

Завършва НАТФИЗ със специалност „Театрознание“. Става преподавателка в НАТФИЗ. Преподава в Лондон, а по-късно и в Кейптаун. В продължение на 2 години е гостуващ учен на “Фулбрайт” в Нюйоркския университет, била е стипендиант на Британския съвет в Лондон.

Сред театралните ѝ книги на български език са “На театър по света”, “Като познавач на вино в областта Бордо”, “Нюйоркчани”. 3 от театралните ѝ книги са издадени на английски език, с премиери в Ню Йорк и Лондон (“Кой командва парада на нюйоркските сцени?”, “Кой отброява точките на лондонските сцени?”, “Източно-европейският театър след Желязната завеса”); те са отразени в 15 страни, включени са в задължителната и препоръчителна литература в университети в САЩ, Великобритания, Канада, Хърватия и др. и се намират в библиотеки по цял свят (всяка от тях в над 100 библиотеки само в САЩ). Съставителка е на “Съвременен български театър” – първото пространно представяне на българския театър на английски език в 2 части. Също на английски, през 2009 г. излиза и “Театър и хуманизъм в свят на насилие” (съставителство заедно с Иън Хърбърт), с премиери във Вроцлав, Нови Сад и Амстердам.

“Джуджетата на Ани” (приказка за възрастни) – нейната първа нетеатрална книга, донесла ѝ сравнения с духа на Екзюпери, е издадена в България, Южна Корея, Македония, Португалия, Испания, предстои да бъде издадена в Китай, Виетнам и Бразилия. Известна е и като писателка на езотерични книги.

През 2007 г. е драматург на високо оценената от критиката постановка на “Петдесетница” (режисьор Младен Киселов) в Стратфордския фестивал на Канада – най-големия репертоарен театър в Северна Америка. Експерт по театър (2 пъти) в проектни сесии на Директората по култура и образование към Европейската комисия. Многократно е била член на журита на чуждестранни фестивали и е участвала в симпозиуми по цял свят.