Камалашила

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Камалашила
индийски философ
Роден
около 740 г.
Починал
около 795 г. (55 г.)

РелигияБудизъм
Философия
РегионИзточна философия
ШколаМадхямака

Камалашила (740795) е пандит – индийски будистки учител от Университета Наланда, последовател и спътник на Шантаракшита [1] в пътуването до Тибет по покана на крал Трисонг Децен. Заедно със своя ученик Йеше Дампо те са изразители на възгледите на школа Мадхямака на Нагарджуна и се фокусират върху Пътя на бодхисатва и Шестте Парамити. Това са ученията за Постепенния, почти безкраен път на натрупване на положителни впечатления и мъдрост (т.нар. „Две Натрупвания“) до постигането на пълно просветление за доброто на всички същества.

Съветът в Лхаса[редактиране | редактиране на кода]

През 792 г. в Лхаса се провежда голям съвет. По това време Шантаракшита вече не бил между живите, а Падмасамбхава бил завършил делото си в Тибет и го бил напуснал в страната започнали да навлизат китайски будистки учители, които преподавали, че просветлението може да се постигне в един миг чрез спиране на концептуалното мислене. На този останал в историята дебат индийските учители начело с Камалашила побеждават безапелационно и крал Трисонг Децен издава декрет, според който единствено будистки учения дошли от Индия се смятат за автентични.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Blumenthal, James (2008). „Śāntarakṣita“, The Stanford Encyclopedia of Philosophy (Winter 2008 Edition), Edward N. Zalta (ed.). Посетен на 28 февруари 2009.

Литература[редактиране | редактиране на кода]