Камалашила

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Камалашила
индийски философ
Kamalashila .jpg
Роден
около 740 г.
Починал
около 795 г. (55 г.)

РелигияБудизъм
Философия
РегионИзточна философия
ШколаМадхямака

Камалашила (740795) е пандит – индийски будистки учител от Университета Наланда, последовател и спътник на Шантаракшита [1] в пътуването до Тибет по покана на крал Трисонг Децен. Заедно със своя ученик Йеше Дампо те са изразители на възгледите на школа Мадхямака на Нагарджуна и се фокусират върху Пътя на бодхисатва и Шестте Парамити. Това са ученията за Постепенния, почти безкраен път на натрупване на положителни впечатления и мъдрост (т.нар. „Две Натрупвания“) до постигането на пълно просветление за доброто на всички същества.

Съветът в Лхаса[редактиране | редактиране на кода]

През 792 г. в Лхаса се провежда голям съвет. По това време Шантаракшита вече не бил между живите, а Падмасамбхава бил завършил делото си в Тибет и го бил напуснал в страната започнали да навлизат китайски будистки учители, които преподавали, че просветлението може да се постигне в един миг чрез спиране на концептуалното мислене. На този останал в историята дебат индийските учители начело с Камалашила побеждават безапелационно и крал Трисонг Децен издава декрет, според който единствено будистки учения дошли от Индия се смятат за автентични.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Blumenthal, James (2008). „Śāntarakṣita“, The Stanford Encyclopedia of Philosophy (Winter 2008 Edition), Edward N. Zalta (ed.). Посетен на 28 февруари 2009.

Литература[редактиране | редактиране на кода]