Кампания (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Местоположението на остров Принсес Ройъл край западните брегове на Канада и разположеният на запад-северозапад от него остров Кампания

Остров Кампания (на английски: Campania Island) е 27-мият по големина остров край западните брегове на Канада в Тихия океан. Площта му е 169 км2[1], която му отрежда 119-то място сред островите на Канада. Административно принадлежи към канадската провинция Британска Колумбия. Необитаем.

Островът се намира край северното крайбрежие на Британска Колумбия, на 6,6 км запад-северозапад от големия остров Принсес Ройъл, от който го отделя залива Кампания. На 4,9 км на североизток, зад протока Скуоли е остров Гил, протока Отър (ширина 2 км) го отделя на север от остров Пит. Югозападно от остров Кампания е широкия 5,2 км залив Естебан, зад който е разположен архипелагът Естебан, зад който пък е протока Хеката. На 15 км на юг, зад залива Кааманьо е големия остров Аристизабъл. Кампания има удължена форма от северозапад на югоизток с дължина 29 км, а максималната му ширина в южната част е 8 км.

Бреговата линия с дължина 127 км[2] е силно разчленена особено по югозападното му крайбрежие, където има множество заливи (Харуд, Бетъридж и др.), полуострови (Финлисън, Джусбъри и др.), малки острови, скали и рифове, докато източното крайбрежие е в общи линии праволиненйно.

По-голямата част на острова е хълмиста и нископланинска с максимална височина от 740 м (връх Маунт Пендър), в централната част. На острова има множество малки езера.

Климатът е умерен, морски, влажен, предпоставка за пълноводни почти през цялата година къси реки. За разлика от повечето острови по западното крайбрежие на Канада, които са покрити с гъсти иглолистни гори, то остров Кампания в преобладаващата се част е обезлесен.

Островът е открит в края на юли 1792 г. испанския морски лейтенат Джасинто Кааманьо (1759-1825). На първите карти на западните брегове на Британска Колумбия, изработени от експедицията на Джордж Ванкувър, островът е бил записан в чест на откривателя си – Кааманьо (Caamaño), но на последващите карти, изработени и допълнени от други картографи, поради неправилен прочит или правописни грешки, островът се записва като Кампания (Campania Island) и това название се запазва до сега.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Campania Island“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.