Кампи Център

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кампи Център
изглед към центъра
60.1696° с. ш. 24.9334° и. д.
Разположение в Финландия
Информация
Местоположениеквартал Кампи, Хелзинки,  Финландия
Откриване2 март 2006 г.
СобственикTuomas Sahi
МениджърNordic Retail Fund
СтроителJuhani Pallasmaa
Стилконструктивистична архитектура
Етажи5
Площ37,000 m²
Паркинг250 места
Уебсайтwww.kamppi.fi/en
Кампи Център в Общомедия

Кампи Център (на фински: Kampin keskus) е комплекс, търговски център в квартал Кампи в центъра на Хелзинки.

Проектиран е от много архитекти, но основният е Juhani Pallasmaa. Центърът е търговско и жилищно средище на града. Като 4-годишен проект това е най-голямата строителна площадка в историята на Финландия, включвала и реконструкция на квартал Кампи.

Комбинира търговската необходимост и рационалност, оптимална шопинг среда с необходимите за клиента максимална достъпност и мобилност. Сред първите подобни центрове в Европа, той се състои от:

  • централна автогара за регионалните автобуси
  • терминал за трафик на дълги разстояния (подземен)
  • Метростанция Кампи (подземен)
  • товарно депо(подземен)
  • вътрешен паркинг(подземен)
  • 6-етажен търговски център със супермаркет, магазини, ресторанти, нощни клубове и сервизно място
  • висок клас офиси и жилищни апартаменти.

Капи Център е открит на етапи: новото стълбище на метростанцията — на 2 юни 2005 г., централната автогара — на 5 юни, терминалът за трафик на дълги разстояния — на 6 юни, а търговският център — на 2 март 2006 г.

Външният вид на сградата е отражение на интереса на главния архитект към конструктивистичната архитектура и архитектурата на структурализма, ако сградата функционира като машина.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Kamppi Center в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​