Камчатка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Камчатка
Полуостров Камчатка на картата на Русия

Камчатка е полуостров в североизточната част на Русия.

Намира се между моретата Берингово и Охотско море. Простира се на площ от 472 300 km2. Вдава се на около 1200 km в океана, при ширина до 450 km.

Релефът е планински. В целия полуостров се простират 2 планински вериги, в които има 160 вулкана (28 действащи). Най-висок връх е Ключевская сопка – 4750 m. На територията му са разположени многобройни действащи вулкани.

Богата е с полезни изкопаеми: нефт, въглища, слюда, сяра и др. Много са минералните извори, а климатът е влажен и хладен. Главна река е Камчатка. Административен център – Петропавловск Камчатски. Населението се състои от руси, евенки, коряки, алеути.

Характерни за полуострова са риболовът, ловът, дърводобивът, миннодобивната промишленост, дървообработването, консервната и керамичната промишленост. Развити са животновъдството и горското стопанство.

Вулканът Ключевская сопка, най-високата точка на полуостров Камчатка, е един от най-големите и най-правилно оформените конусовидни действащи вулкани на земята. От върха му (висок 4750 m, почти колкото Монблан) се вие дим и през последните 300 години е изригвал над 50 пъти.

При това Ключевская е само един от 150-те вулкана на този леден отдалечен полуостров, на юг в североизточната част на Сибир.

През 1907 година Щубеля изхвърля толкова пепел и прах, че покрива целия полуостров, който е с размерите на Япония. Успява да затъмни град Петропавловск Камчатски, намиращ се на 100 km от него.