Камчия (курорт)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Камчия.

Залив в най-северната част на курорта
Разходката с корабче по реката е сред постоянните атракции

Ка̀мчия е черноморски курорт в област Варна, община Аврен.

Намира се на 25 км южно от Варна, до бившето село Долен Близнак (сега южна част на село Близнаци). Половината от пътя е по магистрала „Черно море“. Днес[1] комплексът е доста западнал, въпреки изградената инфраструктура. В курорта летуват най-често руснаци и българи. Има няколко места за отдих, като най-известни са устието на река Камчия и комплекс „Романтика“, който е на няколко километра северно от вливането на реката в Черно море и същинския център на курорта.

Природа[редактиране | редактиране на кода]

Камчия е известна със своите лонгозни гори – непроходими и девствени места по Черноморието, които са обрасли с лиани[2] и гъста растителност. Плажовете са просторни, чисти и на места труднодостъпни. Любими са за любителите на риболова и брането на миди.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Към 2007 г.
  2. Лианите са разнообразни виещи се растения, както дървесни — с вечнозелени или опадащи листа, така и тревисти — многогодишни или едногодишни, с относително слаби тънки стебла. Понеже не могат самостоятелно да се държат изправени, те намират вертикална опора чрез „мустачета“ и допълнителни коренчета и се изкачват нависоко по вертикалната си опора, където развиват листа и цветове. Свойствени са предимно за тропическите гори, но се срещат и в умерения климатичен пояс.