Каналето

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
За българското телевизионно предаване вижте Каналето (телевизионно предаване).

Каналето
италиански художник
Каналето 
Роден: 7 октомври 1697
Италия
Починал: 19 април 1768
Венеция, Италия

Джовани Антонио Канал (на италиански Giovanni Antonio Canal), познат под името Каналето, е художник от Венеция, известен предимно със своите пейзажи от родния си град. Те са били като пощенски картички за онези, които са могли да си го позволят. Каналето е син на художника Бернардо Канал, откъдето идва умалителното му име.

Каналето учи рисуване в ателието на баща си, който изработва декори за театрални представления. Прочува се с картините си от Венеция. Те се отличават със своя много точен и винаги богат на детайли рисунък. За това той често използва камера обскура, подпомаган от своя племенник Бернардо Белото, който по-късно също използва артистичното име Каналето.

Каналето. Докът Сан Марко
Каналето. Регата от къщата Фоскари

Основни клиенти на Каналето са английските туристи, предприели т.нар Гранд Тур (Grand Tour - „Голямо пътешествие“) - пътуване из Европа с познавателна цел. Един от най-големите меценати на Каналето е английският консул във Венеция Йозеф Смит, който намира клиенти-англичани за голяма част от картините му. След избухването на Войната за наследството на Австрия потокът от туристи намалява и поръчките на художника рязко спадат. Той заминава за 10 години в Англия, след като научава за условията на живот там от Джакопо Амигони (1675-1752), който работи като художник на острова в продължение на много години. Картините му стават по-тъмни, като че ли в унисон с по-облачното небе над острова. Те започват да страдат от спад в качеството, повторяемост на сюжета и известна механичност, затова художникът не намира на острова признание, съпоставимо с това в родината му.

Последните 10 години от живота си той се връща отново във Венеция, като пренася със себе си типичния за английския пейзаж по-сив, по-тъмен тон в творбите си. През 1763 г. е избран за член на Академията във Венеция. Каналето продължава да рисува до смъртта си през 1768 г.


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Canaletto“ и страницата „Giovanni Antonio Canal“ в Уикипедия на английски и италиански език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.