Кандидоза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Орална кандидоза.
Кожна кандидоза.
Вагинална кандидоза.

Кандидозата е вид гъбична инфекция. Причината са дрождите от вида Candida (най-вече от вида Candida Albicans). Този вид гъбички са най-разпространени и най-упорити за лечение. Kандида се среща в малки количества в стомашно–чревния тракт и влагалището. Кандидозата може да се разпространи на всяко място в тялото. Едно от по-неприятните е на езика или влагалището. При здравите хора пробиотиците бифидус и ацидуфилус обитават дебелото и тънкото черво и контролират количеството на вредните бактерии и гъбички. Кандидозата се появява когато състоянието на полезната микрофлора се наруши поради стрес, вследствие на замърсяване, прием на антибиотици (антибиотиците убиват бактериите и тяхното място се заема от Кандида Албиканс), най-различни лекарствени медикаменти като анаболи, отслабнала имунна система. В червата ни има слузни канали, през които нормално преминават различни хранителни вещества. Когато кандида се развие в червата, прораства в тези канали като дълги израстъци. Така чревната стена се влошава и частично преработените протеини и кандида преминават в кръвопотока и причиняват токсичност, алергични и имунни реакции.

Симптоми[редактиране | редактиране на кода]

Някои от неприятните симптоми, които започваме да усещаме са сърбеж, зачервяване, течение, парене при уриниране, подуване на стомаха, чести киселини след хранене, неприятно усещане около ануса, обложен език, силно течение от влагалището, което може да бъде жълтеникаво и парещо.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Ограничете употребата на продукти, съдържащи въглехидрати, захар, сладки плодове, сладко вино, тестени изделия от бяло брашно.

Изключете от менюто си пълномасленото мляко над 2%, но наблегнете на киселомлечните продукти с живи бактерии. Така се нормализира микрофлората и се намалява Кандида за сметка на полезните бактерии. Можете да ядете от половин до една кофичка ниско маслено кисело мляко на ден като добавите половин лъжичка канела която също е противогъбична. Можете да допълните с взимането на пробиотик със Лактобацилус Булгарикус като най-добре действа когато се взима с киселото мляко.

Яденето на чесън ще забави развитието на гъбичките. Можете да допълните с взимането на масло от чесън на капсули.

Полезно е да приемате и витамини от групата В, препарати с фосфор, желязо и калций.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]