Канело Алварес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сантош Сол Алварес Бараган
Сантош Сол Алварес Бараган
Информация
Националност Мексико
Роден
18 юли 1990 г.(1990-07-18)
Категорияполусредна, лека средна, средна, супер средна
Гардкласически
Резултати
Мачове55
Победи52
Победи с нокаут35
Загуби1
Загуби с нокаут0
Равенства2
Сантош Сол Алварес Бараган в Общомедия

Сантош Сол Алварес Бараган, по-известен като Сол „Канело“ Алварес, е мексикански професионален боксьор.

Шампион е в 4 теглови категории. Държи титлите на WBC (почетна), WBA, линейната титла и колана на списание The Ring в средна категория и титлите на WBC, WBA и списание Ring в супер средна категория. Преди това е завоювал титлите на WBC, WBA и The Ring и титлата на WBO в лека средна категория. През ноември 2020 печели титлата на WBO в лека тежка категория след нокаут над шампиона Сергей Ковальов.

Алварес е на първо място в за всички категории в ранглистата на списание Ring.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Алварес е роден в Гуадалахара, Халиско. Помага във фермата на родителите си и е учил конна езда – нещо, което практикува и до днес. Алварес е най-малкият от осемте деца в семейството, седем от тях момчета (всички стават боксьри).

„Канело“ на испански означава канела. Този прякор се отнася за хора с червена коса.

Аматьорски години[редактиране | редактиране на кода]

Канело започва да се боксира на 13, след като гледа дебюта на брат си Ригоберто Алварес. През 2004 печели сребро на мексиканския шампионат за юноши, провел се в Синалоа. Печели същото издание през 2005 в Чиапас, когато е на 15 години. Аматьорският му рекорд е 44 – 2.

Професионална кариера[редактиране | редактиране на кода]

Канело започва да се боксира на професионално ниво едва на 15 годишна възраст. Дебютира на 29 октомври 2005 срещу мексиканеца Абрахам Гонзалез и печели двубоя с нокаут в 4-тия рунд. В рамките на 4 години Алварес изиграва общо 24 мача, всички с победи с изключение на 1 равен. През тези 4 години той завоюва титлата на Халиско, WBA Fedecentro, NABF и WBO Latino в лека средна категория.

През 2009 печели юношеската титла на WBC, а след това печели и титлата на WBC Silver в лека средна категория.

Шампион в лека средна категория[редактиране | редактиране на кода]

На 5 март 2013 г. Канело Алварес печели титлата на WBC в лека средна категория след успех със съдийско решение срещу Матю Хатън. Защитава титлата няколко пъти, като се бие предимно в Америка.

Канело срещу Аустин Траут[редактиране | редактиране на кода]

След няколко месеца Алварес печели титлите на WBA и овакантена The Ring в лека средна категория след 12-рундов успех срещу Аустин Траут.

Средна категория[редактиране | редактиране на кода]

След загубата от Флойд Мейуедър Алварес решава да се премести в по-горната категория. Прави три мача, за да свикне с дивизията, като и трите са с победи.

Канело срещу Мигел Кото[редактиране | редактиране на кода]

Световният боксов съвет насрочи мач на 6 май 2015 между Мигел Кото и Канело за овакантената титла на организацията. В двубоя бяха заложени линейната и титлата на The Ring.

Първите няколко рунда бяха доста изравнени и тактически, но след петия рунд Канело започна да надделява над далеч по-дребния физически Кото. Пуерториканецът имаше своите моменти в осмия рунд, когато пласира няколко тежки удара. Двубоят продължи да бъде изравнен, но ударите на Канело изглеждаха малко по-ефективни от тези на Кото. В крайна сметка резултатът е 117 – 111, 119 – 109 и 118 – 110 за Канело, като след края на мача Кото заяви, че е спечелил 8 от 12-те рунда.

Канело срещу Амир Хан[редактиране | редактиране на кода]

Канело и британската суперзвезда Амир Хан се договорят за мач на 7 май 2016, в който Алварес прави първа защита на новоспечелените си титли. Алварес защитава титлата световен шампион по бокс за професионалисти в категория средна, побеждавайки с нокаут в 6-ия рунд британеца Амир Хан. Алварес, 25-годишен, за първи път защитава шампионския пояс, спечелен през ноември 2015 година от пуерториканеца Мигел Кото. В 6-ия рунд Алварес с класическа комбинация ляв-десен изпрати на пода Амир Хан, който не можа да бъде боеспособен до 9 секунди. Преди срещата Канело заяви, че иска да се бие с Мани Пакяо и Генади Головкин.

Канело срещу Лиъм Смит[редактиране | редактиране на кода]

Канело реши да се завърне в лека средна категория, за да се изправи срещу британеца Лиъм Смит. Смит е шампион във версия WBO в лека средна категория. Алварес пое контрола в мача над тромаия Смит още в първия рунд. Във втория рунд Канело пласира тежки удари в тялото на съперника си. Смит получи аркада в петия рунд, но имаше някои добри моменти. Канело свали кървящия британец в нокдаун в седмия рунд, но Смит успя да се справи с последвалата атака на Канело. Смит отново падна в нокдаун в осмия рунд след удар в тялото. Краят настъпи след нов удар в тялото в деветия рунд.

Канело срещу Хулио Сезар Чавез-младши[редактиране | редактиране на кода]

Канело Алварес и Сезар Хулио Чавес се договориха за мач, който ще се състои на T-Mobile Arena в Лас Вегас, Невада. За съжаление срещата се превърна в истинско разочарование. Канело пое контрола в двубоя от самото начало и не го изпусна до края. Той пласираше тежки удари в тялото и главата на бездушния си съперник. Алварес дори не си правеше труда да сяда на столчето между рундовете. В крайна сметка и тримата съдии дадоха еднакъв резултат 120:108. След края на мача на боксовия ринг се качи Генади Головкин и заедно с Канело Алварес двамата потвърдиха новината, че са подписали договор за супердвубой през септември.

Канело срещу Генади Головкин[редактиране | редактиране на кода]

След края на мача с Хулио Сезар Чавес на боксовия ринг се качи Генади Головкин и заедно с Канело Алварес двамата потвърдиха новината, че са подписали договор за супердвубой през септември.

Казахстанската суперзвезда в бокса ще заложи поясите на Международната боксова федерация (IBF), WBA и Световния боксов съвет (WBC) в истинския втори за годината мегадуел (след Владимир Кличко – Антъни Джошуа) срещу мексиканския идол Канело Алварес. Този мач има потенциала да бъде най-вълнуващият за истинските фенове на бокса през последните години, като със съизмерим интерес през новия век може да се похвали само Флойд Мейуедър – Мани Пакяо. Треньорът на Головкин Абел Санчес сравни предисторията на мача с Алварес с други боксови епоси като Диего Коралес – Хосе Луис Кастийо, четирите битки между Пакяо и Хуан Мануел Маркес и трилогията между Марко Антонио Барера и Ерик Моралес. Алварес залага линейната титла и тази на The Ring в средна категория. въпреки че битката имаше потенциал да бъде най-знаковата за века, не завърши с нокаут, както мнозина очакваха и предричаха. Независимо от това, никой в залата или пред малкия екран не очакваше съдиите да насрочат равенство – 118 – 110 за Канело, 115 – 113 за Головкин и 114 – 114 в картата на реферите.

Головкин бе цялостно по-активен и по-деен на ринга, но Канело нанесе по-чистите тежки удари, но изглеждаше сякаш казахстанецът се възползва по-добре от силните си оръжия – диктуване на позициите на ринга, на темпото и офанзивата, притискайки противника до въжетата. Канело бе освиркан от публиката след края на срещата, вероятно за малкия брой комбинации, въпреки че някои от контраатаките му бяха отлични и вълнуващи.

В първия рунд Головкин очаквано започна с контрол на ринга, притискайки Алварес в ъглите, но без да може да пласира нито един от опитите си за знаковия си ляв прав удар. Същевременно след две минути мексиканецът разтърси главата на съперника си със своята лява ръка на два пъти, като преди това майсторски бе избегнал опасни десни крошета, с което създаде впечатление, че взима леко предимство в двубоя. Във втората част на мача двамата основно стояха в центъра на ринга, тъй като този път Алварес не се оставяше да бъде пращан до въжетата, но отново двамата не записаха сериозни попадения. Канело на два пъти направи попадения с десни крошета в тялото, а Головкин се отчете с десен прав в лицето, но контактът не бе чист заради доброто движение на Алварес.

Головкин в третия рунд започна отново да маневрира уверено, а Канело отстъпваше, но с няколко контра удари (най-добрият бе ъперкът с лявата ръка) караше казахстанеца да уважава потенциалната мощ на попаденията му. Головкин бе по-дейният на ринга, но все още имаше проблеми с изчисляването на дистанцията при ударите си и не пласира нищо разтърсващо.

В следващата част Канело бе присинат до въжетата, при което само можеше да покаже майсторството на ескиважите си и дори в един момент подтикна великия си противник да прави повече комбинации. Головкин отново демонстрира респект към силата на Канело и не се впусна в дива атака, но цялостно в рунда направи много по-добри попадения – леви прави и кроше, докато мексиканецът се отчете най-вече с удари в тялото.

Головкин направи първия си разтърсващ удар – дясно кроше в главата – в петия рунд, след като на три пъти бе притиснал противника до въжетата. Въпреки че като цяло Канело отново демонстрира майсторството си в защита и се измъкваше с удари, не можа да пласира толкова попадения като съперника си. Двамата отново общуваха помежду си на ринга с кимания и усмивки, което наелектризира публиката в залата.

В самото начало на шести рунд казахстанецът хвана съперника си с ляв прав, но Канело контраатакува с ъперкът, като малко по-късно отново по този начин разтърси противника си. Головкин обаче точно преди това бе направил попадение с дясната си ръка, а иначе за първи път в мача зрителите видяха и нечист удар, дело на Канело при клинч. В следващата част публиката отново стана свидетел на равностоен дуел, но Головкин имаше инициативата по отношение на диктуване на позиционирането на ринга, докато Канело не бе толкова активен с контра ударите си. В крайна сметка обаче нито един от двамата не пласира особено чист мощен удар.

В осмия рунд Алварес стоя доста повече в средата на ринга, но отново бе притискан от казахстанеца и на моменти откровено трябваше да работи с краката само за да „бяга“ от ъглите. Въпреки че Головкин имаше инициативата и вероятно спечели частта с общото впечатление на по-заетия от двамата, мексиканецът отправи най-чистия удар – ляв ъперкът, какъвто търсеше през цялото време.

Алварес отново направи отличителния удар в следващия рунд – чисто дясно кроше, което обаче изобщо не разтърси Головкин, който също преди това бе пласирал такова попадение върху противника си. Казахстанецът обаче пак бе по-деен и опитваше повече комбинации, като вече все по-често сваляше гарда си, докато атакува, за да провокира опонента да се открие. Канело започна експлозивно 10-ата част и разтърси ГГГ с ляво кроше – десен прав, само че впоследствие Головкин се окопити и взе предимство по отношение на отправени и пласирани удари, макар да не бяха толкова чисти, колкото тези в самото начало от страна на мексиканеца.

Головкин поддържаше високото темпо до самия край, като Канело се движеше все толкова добре в защита, но не наказваше противника с особено много удари в тялото, което се очакваше да е голямото му оръжие. В последния рунд двамата размениха по няколко попадения с комбинации, като не си позволиха да бъдат разтърсени от съперника, а след последния гонг и Канело, и Головкин вдигнаха победоносно ръце. Всеки в залата остана впоследствие изненадан и разочарован от решението на съдиите да отсъдят равенство, като никой не разбра как може изобщо някой от двамата бойци може да получи цели 118 точки в актива си.

Канело срещу Генади Головкин II[редактиране | редактиране на кода]

Датата за епизод II от съперничеството им е 5 май, а арената на събитието още не е потвърдена. „Доволен съм, че още веднъж ще участвам в един от най-важните боксови мачове в историята на спорта. Реваншът е за всички фенове, които искат да гледат най-добрите на ринга. Головкин няма да може да се оправдава със съдиите този път, защото просто ще го нокаутирам“, сподели 27-годишната суперзвезда от Мексико.

Предишният мач между двамата през септември бе гледан от рекордна публика за двубой на закрито в Лас Вегас и генерира приходи от 27 059 850 долара – третият най-голям по този показател в историята. Също така от pay-per-view заявки бяха натрупани още 1.3 милиона долара.

Головкин ще заложи своите световни титли в средна категория WBA и WBC, а Канело ще се стреми да докаже, че е истинският господар в тази дивизия.

Алварес е дал три поредни отрицателни проби за допинг, след като предишен негов показател показа наличие на забранено вещество. Проверките са били направени на 2, 5 и 9 март. Те са били доброволни. Целта е била да се докаже, че в организма на мексиканския боксьор няма следи от кленбутерол. Според представителите на Алварес това е достатъчно, за да се потвърди, че спортистът е чист, а допингът е попаднал в тялото на Канело чрез замърсено месо. Все още не е ясно дали проблемите с положителната проба ще станат причина за отмяна на реванша между Генади Головкин и Алварес.

Генади Головкин и Саул „Канело“ Алварес се разбраха за реванш. Той ще се състои на 15 септември в T-Mobile Arena. В него ще бъдат заложени две от световните титли заедно с пояса на Международната боксова организация в средна категория. Новината беше потвърдена от мениджъра на мексиканеца – Оскар де ла Оя. През последните 48 часа двете страни влязоха в бесни преговори. На два пъти офертата на Де ла Оя беше отхвърляна от Головкин и неговия екип. Първоначално реваншът беше предвиден за март, но Алварес даде положителна допинг проба. Първата среща между звездите се проведе на 16 септември 2017-а. Срещата приключи наравно.

След като първия епизод от дългоочакваната битка Канело Алварес – Генади Головкин завърши със скандално равенство, а повечето специалисти и фенове сметнаха, че казахстанецът е спечелил, то сега реваншът също остана под знака на съдийско противоречие. Канело получи спорно победата от трите официални лица – 115:113, 115:113, 114:114, а самият двубой бе достатъчно равностоен и вълнуващ, за да не разочарова привържениците на бокса.

Головкин записа първата загуба в кариерата си и сдаде титлите в средна категория на Световната боксова асоциация и Световния боксов съвет, въпреки че няма защо да се срамува от представянето си в наистина равностойната битка. Статистиката отново показа, че ГГГ е бил по-активният боксьор, но съдиите не му присъдиха отново победата. Самият той дори не даде интервю веднага след края на двубоя, напускайки ринга обиден от поредното съдийско решение, отишло срещу него.

Телевизията, притежаваща правата за мача – НВО – счете, че резултатът е 116:112 в полза на казахстанеца. Съдиите обаче дадоха предимството за Алварес и отново поставиха противоречие върху мача – 114:114, 115:113, 115:113 за Канело.

Супер средна категория[редактиране | редактиране на кода]

Алварес срещу Фийлдинг[редактиране | редактиране на кода]

През октомври 2018 екипът на Канело се разбира за мач с редовния шампион на WBA Роки Фийлдинг на 15 декември 2018 в Ню Йорк. След като HBO потвърди, че няма повече да излъчва боксови събитие, Алварес подписа договор със стрийминг платформата DAZN на стойност 365 милиона долара за 11 мача.

Алварес победи Фийлдинг чрез технически нокаут в третия рунд с удари в тялото. След четвъртия нокдаун реферът реши да прекрати срещата.

Завръщане в средна категория[редактиране | редактиране на кода]

Алварес срещу Джейкъбс[редактиране | редактиране на кода]

Канело Алварес побеждава Даниел Джейкъбс с единодушно съдийско решение (115–113, 115–113 и 116–112) на 4 май 2019 в Лас Вегас. Алварес защити коланите на WBC, WBA, The Ring и линейната титла в средна категория, за да добави този на IBF, чийто шампион бе Джейкъбс.

Лека тежка категория[редактиране | редактиране на кода]

Алварес срещу Ковальов[редактиране | редактиране на кода]

На 13 септември 2020 Канело обявява в социалните мрежи, че ще качи с две категории за мач с легендата в лека тежка категория Сергей Ковальов. Мачът се състоя на 2 ноември 2020 в Лас Вегас. Алварес нокаутира Ковальов в 11-ия рунд и стана шампион в 4 теглови дивизии. Това му даде наградата „Боксьор на годината“ за 2019 година.