Кани (бозайници)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Кани.

Кани
Common eland mara.jpg
Обикновена кана (Taurotragus oryx)
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Artiodactyla Чифтокопитни
семейство: Bovidae Кухороги
род: Taurotragus Антилопи кана
Научно наименование
Уикивидове Taurotragus
Wagner, 1855 г.
Видове
Кани в Общомедия

Антилопите кана (Taurotragus) са най-едрите африкански антилопи, отнасящи се към трибата на Винторогите антилопи (Strepsicerotini), в състава на подсемейство Говеда (Bovinae). Възрастните мъжки екземпляри достигат на височина почти 2 метра и тегло до 1 тон, а женските са малко по-дребни. Освен с внушителните си размери, антилопите кана се отличават също с големия си висящ подгръдник и спираловидно извити рога, каквито притежават и женските.

Антилопите кана биват два вида:

Мъжки гигантски кана в Хюстънския зоопарк

обикновена кана (Taurotragus oryx), широко разпространена в саваните на Източна и Южна Африка, и

гигантска кана (Taurotragus derbianus), обитаваща гористи савани и покрайнините на гори в Централна и Западна Африка. Въпреки наименованието си, гигантските кана не се отличават съществено по размери от обикновените, но за разлика от тях са активни предимно нощем, обитават обширни територии извършвайки сезонни миграции и са изключително предпазливи, поради което са много трудни за наблюдение в естествената си среда. От двата подвида гигантска кана, разпространеният в Сенегал Tragelaphus derbianus derbianus е критично застрашен от изчезване с едва 200 до 250 екзепляра съхранени главно в националния парк Ниоколо-Коба [1].

Стопанско значение[редактиране | редактиране на кода]

Месото на антилопите кана съдържа повече протеини и по-малко мазнини в сравнение с това на домашните говеда, а млякото им е много богато на калций. Затова те са не само ценен ловен обект, но дори се правят опити за опитомяване и селекция с цел подобряване качествата на месото и количеството на млякото, засега неуспешни [2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.