Каньо Бедров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Каньо Бедров
български певец
Роден
1925 г.
Починал
2002 г. (77 г.)

Националност България
Работилпевец
Музикална кариера
Стилнародна музика
Инструментивокал
Гластенор
Свързани изпълнителиРадка Кушлева, Георги Чилингиров
Семейство
СъпругаПавлина Бедрова
ДецаЕлена

Каньо Бедров е български певец, представител на Родопската фолклорна област.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1925 г. в село Борово, Пловдивска област. Той най-малкият от десетте деца в семейството и отрано поема самостоятелен път в живота. Седем от децата в семейството, а също и бащата му умират от туберкулоза, въпреки че в Борово били изпращани болни от цялата страна, за да се лекуват чрез чистия въздух.

Каньо Бедров учи прогимназия в съседното село Югово, а средното си образование завършва в Стара Загора. След това постъпва в школата за запасни офицери в София. Призванието му на певец го отвежда в София, където записва Българска държавна консерватория. Специалностите, които Бедров избира да учи са оперно пеене при Христо Бръмбъров и дирижиране при Георги Димитров.

Още преди да завърши консерваторията, Каньо Бедров започва да пътува с различни групи – в началото съставени само от народни певци и акордеонист, а после в смесени – естрада, народна музика, хумор, цирково изкуство и др. Работил е заедно с всички именити народни певци на България – Радка Кушлева, Гюрга Пинджурова, Павел Сираков, Мита Стойчева, Борис Машалов, Кайчо Каменов и др. Сам той е талантлив организатор на концерти и това е неговата дейност в продължение на много години до 10 ноември 1989 г. През този период той пътува с Астор, Мими Иванова, оркестър „София“, различни певци от съседните Балкански страни – Югославия, Румъния, Гърция и др.

Каньо Бедров има много записи в Националното радио, част от които са включени в Златния фонд на БНР.

През 90-те години с указ на Министерство на културата за особени заслуги е отпусната пенсия, която той получава до края на живота си. Умира през 2002 г. в София.