Канюла

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Интравенозна канюла

Канюлата (на латински: cannula – букв. малка тръстика) е вид куха тръбичка (игла), направена от пластмаса или метал, използвана в медицината. Канюлата се вкарва в телесна кухина или вена чрез т.нар. троакар (водач).[1] Поставянето на канюла се нарича канюлиране.

Абокат[редактиране | редактиране на кода]

Абокатът[2] е траен венозен източник от стерилна и апирогенна пластмаса за еднократно канюлиране само на периферен венозен съд, затова се нарича и периферна канюла. Препоръчително време на престой в тялото – 24 часа (максимум 72 часа). Съхранява се на стайна температура. Абокатите са с различни размери, указани от техния цвят и номерация – от 32 до 60.

Diagram showing a cannula CRUK 058-multilingual1.svg

Поставя се във вена в долната част на ръката, като се избягват подвижните части около ставите, заедно с метална игла, която се изважда, а канюлата остава във вената, осигурявайки път за вливане на разтвори и медикаменти чрез инфузионна система.

Бътерфлай[редактиране | редактиране на кода]

Flexile - it is inserted into a vein, and a transfusion or dropper, for example, is attached to the cannula.

Бътерфлай е венозна канюла само от игличка без водач, използвана при деца и бебета.[2]

Венокат[редактиране | редактиране на кода]

Венокатът[2] е апирогенен, рентгеноконтрастен полиетиленов катетър, с който може да се канюлира и периферна, и централна вена за срок от 72 часа.

Трахеостомна канюла[редактиране | редактиране на кода]

Схема на трахеостомия

Трахеостомната канюла се използва главно при пациенти, които се нуждаят от анестезия, изкуствена вентилация или друго спомагателно дишане. Има различни размери на отвора от 6 до 10 mm. Поставя се временно или оперативно (когато е перманентно при т.нар. трахеостомия).

Назална канюла[редактиране | редактиране на кода]

Назална канюла

Назалната канюла представлява мека тръбичка с два къси отворени края за вкарване в ноздрите (назално-оралната има край и за устата). Обикновено се закача за ушите и се ползва за доставяне в белите дробове на кислород или някаква газова смес, както и за следене на вдишваните и издишвани газове.

Източници[редактиране | редактиране на кода]