Капиталов пазар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Капиталови пазари)
Зала за търговия на петрол в Хюстън, Съединените щати

Капиталовият пазар е финансов пазар на ценни книжа, разделен на фондов пазар и пазар на облигации. Функция, която дава възможност на компаниите и правителството да привличат капитали от обществото, обикновено с дългосрочни условия.

Цел на съществуването[редактиране | редактиране на кода]

Капиталовият пазар обединява компании, които се нуждаят от финансиране, с други граждани и фирми, заинтересовани от своя страна да инвестират своя капитал, така че да бъде произведена икономическа стойност.

Как работи капиталовият пазар[редактиране | редактиране на кода]

Основната роля на капиталовия пазар е канализиране на спестяванията в икономиката в продуктивни инвестиции в рамките на правилното разпределение на инвестициите спестявания в най-обещаващите производители. Този процес се нарича формиране на капитал (capital formation) и е предпоставка и ключ към икономическия растеж.

В сравнение с тези в САЩ, компаниите в Европейския съюз имат по-голяма зависимост от банковото кредитиране за финансиране. Усилията да се даде възможност на компаниите да наберат повече средства, чрез капиталовите пазари, се координират чрез инициативата на Съюза за капиталови пазари [1][2][3]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) EU's capital markets union 2.0, explained. POLITICO. 2017-06-08. Посетен на 26 март 2018.
  2. ((en)) What is the capital markets union?. European Commission – European Commission. Посетен на 26 март 2018.
  3. ((en)) EU Capital Markets Union. Financial Times. Посетен на 26 март 2018.