Капиталът

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Капитал.

Капиталът
Das Kapital
Корица на първото издание
Корица на първото издание
Автор Карл Маркс
Създаване 19-и век
Германия
Първо издание 1867 г.
Германия
Издателство Verlag von Otto Meisner
Оригинален език немски
Вид теория
Капиталът в Общомедия

„Капиталът. Критика на политическата икономия“ (на немски: Das Kapital: Kritik der politischen Ökonomie, германско произношение [das kapiˈtaːl]), известен и само като „Капиталът“, е обширен трактат в три тома върху политическата икономия, написан от Карл Маркс и редактиран от Фридрих Енгелс. Книгата е критически анализ на капитализма.

Личното копие на Маркс на първия том на книгата, заедно с черновата на Манифеста на Комунистическата партия, създадени в сътрудничество с Енгелс, са включени в регистъра на ЮНЕСКО „Световна памет“, като „две от най-важните публикации на XIX век, имащи огромно влияние и до днес“. Записката в регистъра към тях отбелязва, че тези творби са имали изключително значение за развитието на социалистическите, комунистическите и други революционни движения през XIX и XX век, като, в частност, доктрината на марксизма е била основно вдъхновение за освободителните движения в много страни в Африка, Азия и Латинска Америка. В същото време, записката отбелязва и факта, че произведенията на Маркс и Енгелс са били тълкувани и използвани по начин, който „да оправдае репресиите и абсолютния контрол от страна на държавата върху гражданите“.[1]

Единствено първият том е публикуван приживе на Маркс, през 1867 г. Другите томове са издадени от Енгелс по бележките на Маркс. „Критика на политическата икономия“ – една от ранните работи на Маркс, е почти изцяло включена в „Капиталът“, в началото на първия том. Самите бележки на Маркс в подготовката на „Капиталът“ са публикувани години по-късно под заглавието „Към критиката на политическата икономия“.

На български „Партиздат“ тиражира превод направен от руски език.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Manifest der Kommunistischen Partei, draft manuscript page and Das Kapital. Erster Band, Karl Marx's personal annotated copy. // UNESCO. Посетен на 2019-10-10. (на английски)
  2. Маркс, К. Капиталът: Критика на политическата икономия, т.1, Cофия : Партиздат, 1979 (6-то изд.)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]