Капри (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Капри)
Jump to navigation Jump to search

Тази статия се отнася за остров Капри. За град Капри вижте Капри (град).

Разположение на остров Капри в Тиренско море

Капри (на италиански: Isola di Capri) е италиански остров в Тиренско море. Дълъг е 6 km и широк 2,5 km. Площта му е 10,4 кв. km. Първи данни за острова дава италианският писател и историк Гай Светоний Транквил през 1 в. На острова има два града: Капри и Анакапри. Гр. Капри е главен град и пристанище. Остров Капри е живописен нископланински остров (най-висока точка е Монте Соларо, 586 m). Прочут морски курорт. На северния бряг се намира природният феномен Лазурна пещера (Grotta Azzurra). На север от Капри е Неаполският залив, а на юг Салернският залив. От 1906 до 1913 г. на острова живее Максим Горки.

Приказно красивият и магнетичен остров Капри е една от любимите туристически дестинации на всички ценители на италианската романтика. Скалистият остров в Тиренско  море ще ви предложи живописни пейзажи, очарователни спираловидни пътища и спираща дъха панорама. Ако сте любители на природните феномени, легендите и комбинацията от екзотика и древни руини, то този остров е точно за вас. Струва си човек  да посети поне веднъж в живота си Капри. Мястото предлага чудесни възможности за почивка.

Капри е остров на контрастите – от една страна можете да се разходите из луксозните бутици, предлагащи последните дизайнерски колекции, а от друга да се потопите в италианската култура. Исторически настроените пътешественици от друга страна ще се радват на множество забележителности, като замъка-остров, забулен в мистерии и руини,  „Лазурната пещера“ -  задължителна спирка на всички посетители. Тя се намира на самия морски бряг в северната част на острова, а дъното ѝ е под водата. 

Не пропускайте да посетите още една впечатляваща природна забележителност на Капри – Естествената арка. Оформена в скалите, тя открива приказна гледка към долината и морето, а на пейка, поставена на специално изградена платформа, можете почти да седнете под арката. 

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]