Капричос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
"Сънят на разума ражда чудовища"

Капричос (на испански: Los Caprichos – прищевките, капризите, фантазиите) е серия от 80 графични творби[1] на испанския художник Франциско Гоя, създадени между 1797 и 1799 г. Творбите като тип са офорти, акватинти и суха игла и представляват сатира на испанското общество от края на XVIII век, особено на аристокрацията и духовенството.

Гоя отразява своите виждания за недостатъците на обществото. Те противоречат на религиозния фанатизъм, на суеверията, на инквизицията, на някои религиозни норми, в творбите се забелязва стремеж към по-справедливи закони и нова образователна система. Критикува с хумор и без милост. Най-известната работа от серията е "Сънят на разума ражда чудовища".

Публикувани са за първи път през 1799 г., но когато Годой губи властта, художникът ги оттегля бързо поради страха си от реакцията на Светата инквизиция. В продажба са само 14 дни. През 1803 г., за да спаси Капричос, решава да предложи изданието и 240 копия на разположение на краля в замяна на доживотна пенсия от дванадесет хиляди реала на година за сина си Хавиер. Известни са тринадесет официални издания.

Източници[редактиране | редактиране на кода]