Капри (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Тази статия се отнася за остров Капри. За град Капри вижте Капри (град).

Разположение на остров Капри в Тиренско море

Капри (на италиански: Isola di Capri) е италиански остров в Тиренско море. Дълъг е 6 km и широк 2,5 km. Площта му е 10,4 кв. km. Първи данни за острова дава италианският писател и историк Гай Светоний Транквил през 1 в. На острова има два града: Капри и Анакапри. Гр. Капри е главен град и пристанище. Остров Капри е живописен нископланински остров (най-висока точка е Монте Соларо, 586 m). Прочут морски курорт. На северния бряг се намира природният феномен Лазурна пещера (Grotta Azzurra). На север от Капри е Неаполският залив, а на юг Салернският залив. От 1906 до 1913 г. на острова живее Максим Горки.

Приказно красивият и магнетичен остров Капри е една от любимите туристически дестинации на всички ценители на италианската романтика. Скалистият остров в Тиренско  море ще ви предложи живописни пейзажи, очарователни спираловидни пътища и спираща дъха панорама. Ако сте любители на природните феномени, легендите и комбинацията от екзотика и древни руини, то този остров е точно за вас. Струва си човек  да посети поне веднъж в живота си Капри. Мястото предлага чудесни възможности за почивка.

Капри е остров на контрастите – от една страна можете да се разходите из луксозните бутици, предлагащи последните дизайнерски колекции, а от друга да се потопите в италианската култура. Исторически настроените пътешественици от друга страна ще се радват на множество забележителности, като замъка-остров, забулен в мистерии и руини,  „Лазурната пещера“ -  задължителна спирка на всички посетители. Тя се намира на самия морски бряг в северната част на острова, а дъното ѝ е под водата. 

Не пропускайте да посетите още една впечатляваща природна забележителност на Капри – Естествената арка. Оформена в скалите, тя открива приказна гледка към долината и морето, а на пейка, поставена на специално изградена платформа, можете почти да седнете под арката. 

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]