Каравал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Каравал (наречен още Кара-Сервал) се нарича кръстоска получена след чифтосването на мъжки каракал с женски сервал[1]. Получените индивиди имат петниста окраска подобна на тази при сервала, но на фона на по-тъмна козина. Получените кръстоски са ценени за продажба в магазините за домашни любимци.

Сервикал се нарича кръстоска получена след чифтосването на мъжки сервал и женски каракал. Малки сервикали са родени за пръв път в зоопарка в Лос Анджелис от женски каракал държан в една клетка с мъжки сервал. Получените хибриди са дадени в приют за животни.

Получените хибриди са плодовити и могат да се чифтосват с един от двата родителски вида. Така кръстоската получена при чифтосването на мъжки сервал с женски каравал е сервалоподобен хибрид, наречен сер-каравал (75% сервал, 25% каракал). Хибрид от чифтосването на мъжки каракал със сервикал се нарича кар-сервикал (75% каракал, 25% сервал). Хибридът от мъжки сервал и женски сервикал се нарича сер-сервикал (75% сервал, 25% каракал), а от мъжки каракал и женски каравал се ражда кар-каравал (75% каракал, 25% сервал). В действителност до момента е регистриран само сер-каравал.

Име Мъжки родител Женски родител Процент от сервала Процент от каракала
Сер-каравал сервал каравал 75% 25%
Кар-сервикал каракал сервикал 25% 75%
Сер-сервикал сервал сервикал 75% 25%
Кар-каравал каракал каравал 25% 75%

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. messybeast.com. Serval And Caracal Hybrids. // messybeast.com. Посетен на 3 март 2012. (на английски)
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Caraval“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.