Каравелово (област Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Каравелово.

Каравелово
Общи данни
Население1215 души[1] (15 декември 2023 г.)
Надм. височина381 m
Пощ. код4350
Тел. код03130
МПС кодРВ
ЕКАТТЕ36186
Администрация
ДържаваБългария
ОбластПловдив
Община
   кмет
Карлово
Емил Кабаиванов
(СДС, ГЕРБ; 2011)
Кметство
   кмет
Каравелово
Лило Нешев
(независим)
Каравелово в Общомедия

Каравелово е село в Южна България. То се намира в община Карлово, област Пловдив.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Каравелово се намира в Южен-централен регион на България.

Селото се намира в полите на Средна гора (районът е наричан от местните хора Каравеловския Балкан) и в Стрямската розова долина. Къщите, които са около 1000, са построени върху северните скатове на Средна гора.

Селото има 1630 жители, а землището му е около 80 000 дка. Местоположението на селото е благоприятно за отглеждане на маслодайна роза, мента, лавандула и лозя.

Животновъдството е развито предимно в отглеждането на крави, кози и овце.

Климатът е умерен.

История[редактиране | редактиране на кода]

От 1934 г. Горно Кюселери носи името Каравелово[2] По-късно към него е присъединено и село Мали Богдан. Старото му име е Гиллери. 2-те села са били разделени от река Татлъ дере. При избухването на Балканската война в 1912 г. 1-ин човек от Горно Кюселере е доброволец в Македоно-одринското опълчение.[3]

В района на Културния дом има паметни плочи на опълченеца Стоян Минчев – Комитата и на загиналите жители на с. Каравелово във време на войните. През октомври 2012 година е открита паметна плоча на основателите на читалището.

В селото има 2 църкви. Църквата „Света Богородица“ е построена през 1864 г., а през 1870 г. църквата „Свети Архангел Михаил“. След демократичните промени църквите са реставрирани и действащи. Църквата „Света Богородица“ е обявена за Национален исторически паметник. Основната религия е православно-християнската. Преди 4 – 5 години заселници основават евангелистка църква и намират последователи.

През 1960 г. е построен голям и красив културен дом, с просторна библиотека и салон с около 500 места (кмет по това време е Иван Ненов). Сградата е място за много културни мероприятия – празненства, кинопрожекции, младежки забави, концерти, гостуват много театрални състави от столицата и страната.

През 1903 г. е основано читалище „Пробуда“. Обособява се етнографски музей. Създава се гъдуларски състав, който печели много отличия. Закупени са музикални инструменти и уредби за естраден оркестър, който редовно организира забави. В началото на 70-те години на 20-и век се създава кукерски състав „Белодрешковци“. Местният театрален състав всяка година подготвя по една нова постановка. Има школи по акордеон и цигулка, водени от квалифицирани преподаватели от Карлово и Пловдив.

Роденият в с. Каравелово скулптор проф. Ненко Маров, подарява постоянна експозиция от лични творби и изработени от негови студенти, която за жалост по-късно е разграбена и унищожена.

След 1989 г. по политически и финансови причини, а също така и поради лични конфликти, работата на читалищните дейци е саботирана и това води до разпад на богатата и разнообразна дейност.

С добро име се ползва групата за стари градски песни към Пенсионерски клуб „Детелина“, която въпреки трудностите функционира и е носителка на многобройни награди от регионални и национални конкурси. Добре се представя и групата за автентични и обработени песни, а също така и кукерския състав „Белодрешковци“.

През 70-те години на 20-и век са построени спортна зала, стадион със седалки и плувен басейн. Стадионът е един от малкото селски стадиони с ел. осветление. На него се провеждат футболни състезания, спартакиади и традиционния събор на 24 май. Впоследствие спортните съоръжения са занемарени.

Училището в селото съществува от 1912 г. Заради недалновидна политика, липса на местни учителски кадри и недостатъчен брой деца с решение на Общински съвет – Карлово, от 1 септември 2006 г. училището е закрито. Учениците пътуват до Сопот и Карлово, което е доста притеснително за по-малките и техните родители. Училищната сграда стои неизползваема и се руши.

Детската градина е построена през 1968 г. ЦДГ „Детелина“ функционира с една група. Базата е в много добро състояние, но децата постоянно намаляват.

От началото на 2004 г. започва работа нова здравна служба в селото. Жителите на с. Каравелово ползват услугите на лични лекар и стоматолог.

В село Каравелово живеят българи. Има 10 цигански семейства, едно японско и 2 английски.

Населението на селото застарява, има голяма смъртност. Безработицата е голяма, младите хора напускат. За задоволяване потребностите на хората в село Каравелово има шест магазина и два ресторанта („Средна гора“ и „При реката“ с хотелска част), аптека, поща, кабелна телевизия и интернет.

Има сравнително добре развит транспорт до Сопот и Карлово, но с разбити пътища, особено в селото.

Водопроводната мрежа е много стара, с огнеустойчиви азбестоциментови (които са канцерогенни за съжаление) тръби, и отдавна се нуждае от замяната им с поливинилхлоридни, или с стъклопластови, или с полипропиленови, или с изработени от неръждаема стомана. Само живеещите до дола и реката имат на разположение изграден и действащ тръбен канал за отвеждане на отходни води от кухненски помещения и санитарни възли.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Селото се намира в подножието на Средна гора. Надморското равнище е от 300 до 450 м. Каравелово има детска градина, читалище и библиотека. Има чудни гори и дестинации за разходки и походи. Удобни за туризъм са маршрутите до вилна зона Копчов азмак, Марова сая, Севрията, бившия пионерски лагер Алтъ пърмак, хижа „Фенера“, хижа „Средногорец“ и хижа „Чивира“.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Личности[редактиране | редактиране на кода]

  • Проф. Ненко Марков Маров

Роден е на 12 септември 1933 година в село Каравелово.

  • Проф. д-р Николай Лилов Божков – педагог. Роден е на 30 април 1938 година.
  • Доц. Иван Лилов Налбантов – актьор и писател
  • Иван Налбантов
  • Стефан Василев Комитов – скулптор
  • Итьо Итев – актьор
  • Димитър Баталов – икономист
  • Евгения и Матей Шаламанови – учители
  • Йосиф Стефанов Додов – учител в ОУ „Димитър Благоев“.
  • д-р Светозар Матев Шаламанов военен лекар – психиатър, невролог, ОТМС. Роден е на 10.07.1936 г.
  • д-р Делян Савов,успешен хирург в Амстердамската болница „Лов Соса“ и първенец във випуска си в Харвард.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Съборът на селото се състои на 24 май.

Награждавенето на д-р Делян Савов с ордена на Каравелово.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg
  2. Мичев, Николай, Петър Коледаров. „Речник на селищата и селищните имена в България 1878 – 1987“, София, 1989.
  3. Македоно-одринското опълчение 1912 - 1913 г.: Личен състав по документи на Дирекция „Централен военен архив“. София, Главно управление на архивите, Дирекция „Централен военен архив“ В. Търново, Архивни справочници № 9, 2006. ISBN 954-9800-52-0. с. 839.