Каравелово (област Ямбол)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Каравелово.

Каравелово
Общи данни
Население 344 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 29,83 km²
Надм. височина 141 m
Пощ. код 8647
Тел. код 04775
МПС код У
ЕКАТТЕ 36200
Администрация
Държава България
Област Ямбол
Община
   кмет
Тунджа
Георги Георгиев
(БСП)

Каравелово е село в Югоизточна България. То се намира в община Тунджа, област Ямбол.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото е разположено на полегат склон с южно изложение на 176 метра над морското равнище и на 2 km от речното корито на Тунджа. До него е стига по пътя Ямбол – Елхово, след отбивка на 22-рия км от гр. Ямбол. През селото минава удобен пряк път за морето. За по-малко от час (90 km) сте в Бургас по добре поддържан път.

История[редактиране | редактиране на кода]

Името на селото се споменава за първи път през 1485 г. в турски данъчни регистри като Бекир Беглу и Ибрахим бей. По-късно старото име на селището е „Бейкьой“ по името на местния турски бей преди Освобождението. Това име то носи до 1934 г., когато е преименувано на Каравелово на името на Петко Каравелов, а също така и на монетите, наречени каравелки, които са били сечени по това време. Тези земи са населени още през античността. При направени археологически разкопки през 70-те и 80-те години на 20 век в региона на селото са открити керамични съдове, монети, каменни пластики и култови съоръжения, които носят белезите на тракийската култура. Липсата на средства прекъсва изследователската дейност.

Кмет Пенка Костадинова.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Населението изповядва православно християнство.отворена за църковна служба църквата „Св. св. Кирил и Методий“, която дълги години пустее и се руши.


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Долината на река Тунджа, която е на 2 km от селото в западна посока е покрита с лонгозни гори. Пролетните заблатявания на част от селските имоти са често явление. Тук се среща блатното кокиче, рядък и защитен растителен вид с доказани лечебни качества.

Покрай южния край на селото тече река Боадере, ляв приток на река Тунджа, богата на риба. На хълма северно от селото, на склон с южно изложение са селските лозови масиви. Тук всяко домакинство има лозе. От местните винени сортове се произвеждат вино и ракия в признати вкусови качества. Гроздоберът преминава ритуално с много смях и веселие по стар тракийски обичай. Ритуално е и „мачкането“ на гроздето и варенето на ракията на селския казан.

Регионът е богат на разнообразен дивеч. Местната ловна дружинка е многобройна и с традиции. Много ловци от Ямбол предпочитат да ловуват тук. Най-често се отстрелват яребици, пъдпъдъци, кеклик, диви патици, фазани, зайци.

Паркът в селото не се поддържа от години и е трудно проходим.

Читалището „Никола Йонков Вапцаров“ е построено през 1974 г. и разполога със 7059 тома художествена, детска, научна и друга литература. В него има киносалон, в който са се прожектирали филми и са се играли театри.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Селският събор се провежда всяка пролет на 24 май и събира много гости от региона и страната. Народни оркестри и певци веселят гостите до късно в нощта срещу 24 май. Вият се кръшни хора, срещат се роднини и стари приятели, които не са се виждали от години. А в следобеда на празничния ден „мазните“ борби с международно участие събират екзалтирана публика, вече убедена във вкусовите качества на местните винопроизводители.

Личности[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]