Караджорджевичи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Караджорджевич)
Караджорджевичи
Сърбия
Карађорђевићи
Информация
СтранаКняжество Сърбия
ТитлиКняз на Сърбия, крал на Сърбия
ОснователКарагеорги Петрович
Последен владетелПетър II (Югославия)
Настоящ потомъкАлександър II Караджорджевич
Основана1804
Националностсърби
Караджорджевичи в Общомедия

Караджорджевичи или Карагеоргиевичи (на сръбски: Карађорђевићи) е сръбска княжеска, а от 1903 г. – кралска династия. Управлява Сърбия в периода 1842-1858 и 1903-1918 г., Кралството на сърби, хървати и словенци (1918-1929) и Кралство Югославия (1929-1945), когато последната е обявена за република.

Основана е от водача на Първото сръбско въстание Георги Петрович, по-известен като Карагеорги Петрович. През 1811 г. той е признат за владетел с право на наследяване. През 1817 г. Карагеорги е убит от Милош Обренович, давайки начало на непримиримата им борба с династията на Обреновичите за сръбския престол. През 1839 г. Милош е принуден да абдикира в полза на синовете си, а през 1842 г. синът на Карагеорги - Александър Караджорджевич става владетел на Сърбия. Той от своя страна е принуден да абдикира през 1858 г. отново в полза на Милош Обренович.

През 1903 г., след убийството на крал Александър Обренович и съпругата му Драга, сръбския парламент избира за крал принц Петър Караджорджевич, син на княз Александър Караджоржевич и внук на Карагеорги. Той управлява под името на Петър I, а впоследствие, след основаването на Кралството на сърби, хървати и словенци е негов първи крал.

Монарси и години на управление[редактиране | редактиране на кода]

В днешно време наследник на фамилията с права за трона е синът на Петър II – Александър II Караджорджевич от 1970 г.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]