Караити

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
караити
караими, караи
Qaraylar.jpg
Общ брой около 1 890
Значителен
брой в
Русия, Украйна, Литва, Израел, Полша, САЩ
Език караитски, руски, полски, литовски, иврит
Религия юдаизъм
Сродни етно групи кабари, кримски татари
караити
караими, караи
в Общомедия

Караитите или караими са малочислена етническа и религиозна общност, изповядваща авраамическа религия. Понастоящем наброяват около 25 хиляди души.

Религиозните вярвания на караитите се отличават от юдаизма, макар да признават за каноничен само Стария завет.

Караитите населяват Крим, Западна Украйна и Литва, говорейки караитски език от кипчакската група тюркски езици.

В религиозно отношение са сектантско юдаистично движение, което възниква през 8 век в Багдад и получава разпространение в Персия, средиземноморските страни, Крим, Полша, Литва и утвърждава активно действащи общини до началото на 20 век. Произхождат основно от гръко-турските райони (Мала Азия) и района на Истанбул; арабските страни – предимно от Египет; основно от тюркските райони, от които са съсредоточени главно на Кримския полуостров.

Караитите признават авторитета единствено на Танах, не приемат устната традиция и ортодоксалните равински тълкувания. Не зачитат авторитета на равините и имат свои религиозни лидери. Различават се от традиционната еврейска община по някои ритуали – например не извършват посвещаването в „дете на заповедта“; не зачитат религиозни бракове, благославяни от равини; допускат едновременно приемане на месни и млечни храни и др.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]