Караити

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
караити
караими, караи
Qaraylar.jpg
Общ брой около 1 890
Значителен
брой в
Русия, Украйна, Литва, Израел, Полша, САЩ
Език караитски, руски, полски, литовски, иврит
Религия юдаизъм
Сродни етно групи кабари, кримски татари

Караитите или караими са малочислена етническа и религиозна общност, изповядваща авраамическа религия. Понастоящем наброяват около 25 хиляди души.

Религиозните вярвания на караитите се отличават от юдаизма, макар да признава/т за каноничен само Стария завет.

Караитите населяват Крим, Западна Украйна и Литва, говорейки караитски език от кипчакската група тюркски езици.

В религиозно отношение са сектантско юдаистично движение, което възниква през 8 век в Багдад и получава разпространение в Персия, средиземноморските страни, Крим, Полша, Литва и утвърждава активно действащи общини до началото на 20 век. Произхождат основно от гръко-турските райони (Мала Азия) и района на Истанбул; арабските страни - предимно от Египет; основно от тюркските райони, от които са съсредоточени главно на Кримския полуостров.

Караитите признават авторитета единствено на Танах, не приемат устната традиция и ортодоксалните равински тълкувания. Не зачитат авторитета на равините и имат свои религиозни лидери. Различават се от традиционната еврейска община по някои ритуали - например не извършват посвещаването в "дете на заповедта"; не зачитат религиозни бракове, благославяни от равини; допускат едновременно приемане на месни и млечни храни и др.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]