Каракал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Каракал
Caracal001.jpg
Lightmatter caracal.jpg
Природозащитен статут
Класификация
[1]
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
семейство: Felidae Котки
подсемейство: Felinae Мъркащи котки
род: Caracal Каракали
вид: C. caracal Каракал
Научно наименование
Уикивидове Caracal
(Gray, 1843)
Уикивидове Caracal caracal
Schreb., 1776[2][3][4]
Разпространение
Caracal distribution.png
Каракал в Общомедия

Каракалът (Caracal caracal) е хищник от семейство Котки подобен на риса, но малко по-дребен от него. Въпреки че традиционното име на каракала е персийски рис, египетски рис и африкански рис, той вече не се счита за рис, а по-скоро като близък до африканската златна котка и сервала. Каракалът е класифициран като малка котка, но е една от най-тежките и най-бързите в групата си.

Физическа характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Каракалът има стройно, високопоставено тяло с дълги крака и къса опашка. Дължината на тялото е от 60 до 105 cm, а опашката е почти една трета от тялото – от 23 до 35 cm. Височината при холката е от 43 до 51 cm. Теглото на мъжките е 13 – 20 kg, а на женските около 11 kg. Женските са значително по-дребни на ръст. И двата пола изглеждат едни и същи. В сравнение с рисовете, каракалите имат по-дълги крака и са по-слаби. Във връзка с полупустинния начин на живот лапите му са широки и окосмени отдолу, за да го предпазват от горещината на пясъка и от потъване в него. Козината е къса, оцветена от сиво-жълтеникаво до червеникаво-кафяво, като надолу изсветлява. В природата могат да се намерят и черни каракали. Има много характерен облик с изумрудено зелени очи и черни уши с дълги пискюлчета на края (каракал на турски, karakulak, означава черноух).

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Разпространен е в Северна и Източна Африка и Югозападна Азия (от Средиземно море до Източна Индия и от Узбекистан до Арабския полуостров).

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Каракалът, наричан още пустинен рис, обитава степни и пустинни местности (савани, обрасли с храсти, пясъчни пустини, предпланински степи). Активен е през нощта и рядко ловува денем. Основната му плячка са птици, гризачи, зайци, рядко малки антилопи и други. Каракалът е специалист в издебването и сграбчването с един скок – с лекота улавя излитащи птици, скачайки до 3 метра на височина. Освен това е и отличен катерач.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Размножителният период на каракала е в началото на пролетта. След около 2 месеца бременност женската ражда в изоставени дупки или пещери 2 – 4 малки. Те са тъмни, червеникаво-кафяви на цвят, който постепенно изсветлява и добива цвета на пустинята.

Подвидове[редактиране | редактиране на кода]

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Каракалът се поддава на опитомяване. В древността е бил използван от перси и индуси, а по-късно и от араби за лов на птици, газели, зайци, лисици. В някои области на Иран се ловува с опитомени каракали.

Природозащитен статус[редактиране | редактиране на кода]

Каракалът е вписан в Червения списък на световнозатрашените видове на IUCN като незастрашен вид.[5]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Breitenmoser, C., Henschel, P. & Sogbohossou, E.. Caracal caracal. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2008. (на английски) Database entry includes justification for why this species is of least concern
  2. указано в: Mammal Species of the World, дата на проверка: 19 септември 2015
  3. внесено от: Уикипедия на немски език
  4. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 27 януари 1998, дата на проверка: 19 септември 2013
  5. Caracal caracal (IUCN Red List of Threatened Species, 2007)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.