Караманово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Караманово
Общи данни
Население 875 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 47,775 km²
Надм. височина 79.8 m
Пощ. код 7130
Тел. код 08127
МПС код Р
ЕКАТТЕ 36316
Администрация
Държава България
Област Русе
Община
   - кмет
Ценово
Петър Петров
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Караманово
Бисер Блажев
(Атака)

Караманово е село в Северна България. То се намира в община Ценово, област Русе,на 17 километра от град Свищов.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Караманово (област Русе) се намира в Северен централен планов регион на България и е част от община Ценово. Общата площ на землището му е 47.775 km². Намира се на 10 км южно от р.Дунав (с.Вардим), на 20 км от гр.Свищов и на 30 км от гр.Бяла.

Селище от полупръснат тип. Почвите на землището са излужени черноземни,образували се върху льосова скала. На север от селото се намира равна низина-Елията(в миналото е била блатиста площ). На запад от селото е разположена местността Картала.

История[редактиране | редактиране на кода]

В началото селото е наброявало 10 семейства-само българи.По-късно към 1861 г.на територията му има 200 къщи,населени предимно от българи и в по-малката си част от турци,татари и черкези,които се изселват след Освобождението.Днес за изселниците напомнят наименованията на двете стари чешми — Татарската и Черкезката.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • Църквата „Св. Вознесение Господне“ е построена в средата на 19-ти век от група майстори на Колю Фичето, непосредствено след завършване на моста при град Бяла. Гледана от птичи поглед църкавата прилича на кръст.Интересни са сведенията за връзките на брациговските майстори с Караманово:трима от тях се оженват за моми от селото,като с булките си се връщат в Брацигово;а други трима майстори се женят за моми от селото и остават да живеят тук.
  • Селото има и свое основно училище - „Христо Ботев“.Създадено е през 1856 г. и е наградено с орден „Кирил и Методий“ - първа степен.В момента то все още функционира и обучава окло 65 деца.
  • С орден „Кирил и Методий“-първа степен е наградено и читалище „Светлина-1905 г.“-с.Караманово.
  • Селото разполага и със собствена детска градина „Радост“-открита на 5 декември 1983 г.
  • През 1952-54 г. е построена и ловната хижа,която също функционира. Селото има и своя Футболен клуб.Той носи прозвището на великият български революционер Васил Иванов Кунчев-Левски!Основан е през 1946 година и е неизменен участник в Областната футболна група.

Редовни и спортни събития[редактиране | редактиране на кода]

  • Съборът на селото се провежда през последната неделя на месец октомври или първата на месец ноември (която от двете се случи по-близо до 1 ноември).
  • Тодоровден е църковен празник, празнуван в съботният ден от първата седмица на Великия пост. Това е празник, посветен на хората и на конете, наричан още Конски великден. Основен обичай на празника е надбягването с коне, наричано „кушия“.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

  • Асен Илиев - граничар. Роден на 24.04.1929 г. Загинал в престрелка с бандитска група на 31.03.1952 г. близо до връх Сарабурун, североизточно от с. Вълче поле, общ. Любимец, обл. Хасково. Произведен посмъртно в чин младши лейтенант и награден с орден „За храброст“ - трета степен. Централната улица и Стадионът в селото носят неговото име.
  • Проф.д.и.н. Величка Рангелова — родом от с. Караманово, завършила е висше образование в гр.София — УНСС, специалност – статистика. Защитила е докторска дисертация в УНСС. Работила е в Научноизследователския институт по статистика 17 години, като научен сътрудник и старши научен сътрудник. Преподавала е по статистика 10 години в АОНСУ. Работела е като директор на „Цени и финанси”директор на научния блок в Националния статистически институт. Била е избирана за общински съветник-2пъти: в район Кремиковци и, в Столична община, където е участвала в Стопанската комисия като заместник-председател,в бюджетната комисия и е била член на Надзорния съвет в Агенцията на столичната общинска приватизация. Ръководила е като директор Център за анализи и прогнози към Профсъюз „Промяна”. Създател е на общински гаранционен фонд при Столична община и е била 5 години изпълнителен директор. Председател на борда на директорите на Националния гаранционен фонд „Солидарност” и консултант на Общинския гаранционен фонд. Специализирала е в Чикаго, Вашингтон, Женева, Париж, Виена, Брюксел, Прага, Берлин,Москва. Написала е много научни трудове и книги. Има над 500 публикации по медиите. Има международна известност. Често е интервюирана от международните агенции като БиБиСи, Ройтерс, Франс прес, Дойче веле, радио Свободна Европа и всички български телевизии и радиа.
  • доц.д-р Крум Петков Крумов — редовен преподавател в С.А "Д.А — Ценов" гр.Свищов. Доцент Крумов e международно доказан учен, инересуващ се от контрола върху инвестициите, взаимодействието на контролните институции и подобряването на финансовите и счетоводни практики. Има над 50 научни публикации в известни международни и национални икономически справочници. Говори руски и немски език. Интересува се от пчеларство,винарство, история и земеделие.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

През 2004 г. излиза книгата „Караманово — минало, хора, съдби...“ с автор Гинка Димитрова.