Караш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Караш
Общи данни
Население 70 души[1] (15 юни 2020 г.)
0,897 души/km²
Землище 23,079 km²
Надм. височина 216 m
Пощ. код 3136
Тел. код 09123
МПС код ВР
ЕКАТТЕ 36436
Администрация
Държава България
Област Враца
Община
   кмет
Роман
Валери Ролански
(АБВ, СДС, Атака)

Кара̀ш е село в Северозападна България. То се намира в община Роман, област Враца.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Караш се намира на десния висок бряг на р. Малък Искър. Къщите са подредени амфитеатрално по ската на Предбалкана. Главната улица на селото се спуска към реката, на която е построен красив каменен мост, който свързва селото с Клисурата, простираща се до гр. Роман.

История[редактиране | редактиране на кода]

Нагоре срещу течението на реката се намират останките на калето Кривград – силна крепост през българското Средновековие. Представлява четвъртита кула, заобиколена със защитни бойници, строени от ломен камък и хоросан. Руините сега са обрасли с храсти и са труднодостъпни.

По времето на националноосвободителните борби тук е съществувал деен революционен комитет. През селото е минавал един от нелегалните пътища на Васил Левски. Къщата, в която е пренощувал Левски през август 1872 г., отдавна не съществува, но на мястото ѝ е поставена възпоменателна плоча.

В началото на ХХ в. в Караш е построено основно училище, в което са се учили деца от околните 16 села и махали. Сградата съществува и до днес. В селото е изградена и болница, която е закрита след изселване на населението през 1958 г. поради заболяване от нефрит.

Откупените от държавата къщи са били ползвани като складове от Министерство на народното здраве до 1982 г. От 1996 г. имотите в Караш преминават в собственост на Община Роман, която ги обявява за продажба.

Днес Караш е привлекателно курортно селище с обновени и новопостроени къщи.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Църквата Св. Никола е построена през 1863 г. изцяло от камък. Стените не са изографисани. През 2013 г. е подновена покривната конструкция и са изкърпени и измазани стените отвън и отвътре. Макар и малка, в църквата има вътрешна каменна стълба, водеща до балкон за църковен хор. По повод изселването на населението, иконите от църквата били предадени на съхранение на митрополит Калиник и все още не са върнати обратно.

През 1948 г. е построена сградата на читалището и кметството. На тавана на сградата е монтиран уникален часовник, който оглася околността с камбанен звън на всеки половин час. В читалището има голям салон със сцена и оркестрина (вкопано място за оркестър), балкон за хор и кино-кабина.

Днес достъпът до салона на читалище Пчелин е ограничен поради опасност от срутване. Действаща е само библиотеката, която съдържа стотици томове литература и се обслужва от библиотекар.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

На 20 юли се прави оброк за Свети Илия с обща трапеза и духова музика за жители и гости на селото.

Съборът на Караш се провежда всяка първа събота на месец септември.

Личности[редактиране | редактиране на кода]