Кара дере

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Кара дере.

Плажът на местността
Изглед към морето на Кара дере

Кара дере е най-южната местност по Варненското черноморие.

Намира се между град Бяла и село Горица в близост до северните склонове на Стара планина и недалеч от защитената зона Иракли. Местността е дива, няма инфраструктура и точно затова се харесва от много туристи. Плажът е чист, некаменист, на места граничи с гора, другаде – с храсти. Има добри условия за сърф и палатков туризъм.

Недостатък е пълната липса на дървен материал за бивакуване, който обаче може да се набави от гората по главния път Варна-Бургас, която отстои на 7 – 10 км от плажа. Местността е достъпна с автомобил, велосипеди и чрез пешеходен преход от град Бяла и село Горица. По време на летния сезон по дължината на няколко километровата плажна линия и навътре в горите, могат да се изброят над двеста палатки. Голямата посещаемост определя и сериозното замърсяване на местността с битови отпадъци. Периодично се намират ентусиасти, които почистват района от битовите отпадъци на другите туристи.

Кара дере е известно и харесвано място от хора, привърженици на палатковия туризъм, нудизма и екстремните спортове.

През декември 2007 са огласени планове за проекта Black Sea Gardens[1] - туристически комплекс по проект на Норман Фостър с пет вилни селища за целогодишно обитаване с общ капацитет до 15400 легла. Към 2019 г. проектът остава нереализиран.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]