Калдараши

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Кардераши)
Направо към: навигация, търсене

Калдараши (още и кардараши, кардераши, калдераш; от ром. calderar — „бакърджия“) е циганска общност. Сред българите са известни и като "сръбски цигани". Според някои изследователи[1] това е най-голямата ромска общност с численост от над един милион души по цял свят. Традиционната религиозна принадлежност на калдерашите в България е Източното православие, докато в Западна Европа и Северна Америка са католици. Името на тази циганска субгрупа произлиза от румънското „caldera“ – котел. Значителна част от тях идват в България в периода между Първата и Втората световна война от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Северна Сърбия (Войводина).

Калдарашите са едни от най-богатите племена от циганите. Техните сватби продължават с дни. Ритуалът изисква момичето да е девствено в първата брачна нощ. Снахата се купува от родителите на младоженеца; обикновено родителите на момата даряват тези пари на младото семейство по време на сватбата.

Калдарашите се различават от другите цигани с това, че не говорят на "р". Препитават се с някакъв занаят, предимно като бакърджии, калайджии и други професии. Децата на калдарашите са образовани, както и някои от по-младите калдараши.

Известни калдараши[редактиране | редактиране на кода]

Илия Илиев - Лидер на ромска партия ДРОМ (Костинброд)

Васил Боянов-Азис - певец (Костинброд)

Вероника Диянова - юрист (гр.Русе)

Цветелин Кънчев - депутат (София

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Donald Kenrick. Historical Dictionary of the Gypsies (Romanies). The Scarecrow Press, London 1998