Кария

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Местоположение на Кария
Снимка на карта от XV век, показваща Кария

Кария (на старогръцки: Καρία) е регион в Анатолия, разположен на юг от Йония и на запад от Фригия и Ликия.

Епонимните жители на областта са познати като карийци и се заселват в Кария преди гърците. Считани са за тракийски преселници от племето на Карите обитавало днешна Добруджа приобщили сродното им най-старо население, което според Херодот има минойски произход.[източник? (Поискан преди 20 дни)]

Името Кария се появява в редица ранни езици:хетски Karkija (част от държавната лига Асуа, ок. 1250 пр.н.е.), вавилонски Karsa, еламски и староперсийски Kurka. Според някои източници, областта е наричана първоначално „Финикия“, защото е била финикийска колония в по-стари времена.[източник? (Поискан преди 20 дни)] Впоследствие се смята, че е възприето наименованието Кария от Кар, легендарен цар на карийците.

Независима Кария се появява като Новохетско царство към 11 век пр.н.е.. Брегът на Кария става част от дорийския хексаполис след дорийското нашествие по време на Тъмните векове, когато са окупирани Книдос и Халикарнас. Омир в Илиада споменава карийския град Милет като съюзник на троянците.

Известният историк Херодот е роден в Халикарнас през 5 век пр.н.е.. От 545 пр.н.е. Кария е включена като сатрапия в земите на Ахеменидска Персия. Най-важен град е Халикарнас, откъдето управляват суверените на областта.

В Халикарнас е бил издигнат прочутият Мавзолей на Мавзол, посветен на Мавзол, сатрап на Кария между 377 и 353 пр.н.е. от неговата жена Артемизия. Монументът е едно от Седемте чудеса на древния свят и по-късно става причина римляните да наричат мавзолей всяка по-голяма гробница.

Кария е завладяна от Александър Македонски през 334 пр.н.е..

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Caria“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.