Направо към съдържанието

Карл Еспен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карл Еспен
норвежки певец
29 април 2014 г.
Роден
15 юли 1982 г. (42 г.)
Музикална кариера
Стилпоп музика
Инструментивокал
Активностот 2014 г.
Семейство

Уебсайтwww.carlespen.com
Карл Еспен в Общомедия

Карл Еспен (роден на 15 юли 1982 година в Берген) е норвежки певец.

Той е най-големият от трите деца в семейството, обичащо много музиката. Отгледан е от майка си в родния Остерьой (остров близо до Берген), където и живее цялото семейство. Малкият Карл обичал да прекарва времето си сред природата и да ходи на риболов. Майка му пеела значително и домът им не страдал от липса на музика.

Много е близък с братовчедка си Йозефин Уинтер, която е четири години по-малка от него. Като малък Карл участва в местен музикален конкурс, а в публиката са Йозефин и леля ѝ. Изпълнява „Wild World“ на Кет Стивънс и печели конкурса. Оттогава братовчедката му преследва своя музикална кариера, което е прието от самия Карл с голямо въодушевление.

Като по-млад влиза в армията и служи половин година в Косово. Занимава се професионално с дърводелство. Провежда доброволно проучвания за рака, като през нощта охранява бергенското рок заведение „Garage“.

През август 2013 година братовчедка му решава да напише песен специално за него. Така се появява песента „Silent Storm“, която тя му представя и той веднага разбира, че това е идеалната песен. Решават да вземат участие в норвежката селекция за песенния конкурс „Евровизия 2014“, където ги спохожда успех и продължават на финал.

На 15 март 2014 година песента му печели селекцията с над 50 000 гласа и това го прави норвежкия представител на поредното издание на европейския песенен конкурс.