Карл Фердинанд Апун

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Карл Фердинанд Апун (на немски Carl Ferdinand Appun) (24 май 1820 - юли 1872) немски ботаник и зоолог, изследовател на Южна Америка.

Роден в Бунцлау (сега Болеславец, Полша). Изучава естествени науки и по предложение на Александър Хумболт през 1849 е изпратен във Венецуела за изучаване на природните богатства на страната.

От 1849 до 1859 пътешества в Южна Венецуела, като изследва главно растителния и животински свят в долината на река Ориноко и западната част на Гвианската планинска земя.

От 1860 до 1868 е на английска служба и по настояване на британските колониални власти изследва флората на Гвиана и близките райони на Северна Бразилия. Освен това изследва и описва по-важните притоци на Амазонка Риу Бранку и Рио Негро и от Манауш се изкачва по Амазонка до границата с Перу.

През 1868-1871 се занимава с обработката и систематизирането на събраните материали от 20-годишното си пребиваване в Южна Америка и през 1871 излиза големия му двутомен труд "Unter den Tropen: Wanderungen durch Venezuela, am Orinoco, durch Britisch Guyana und am Amazonenstrome in den Jahren 1849-1868". Jena: Costenoble, 1871 (в превод "Под тропиците: Пътешествия по Венецуела, Ориноко, Британска Гвиана и Амазонка през 1849-1868". Освен това публикува и множество статии и монографии за индианците населяващи тези райони и за ботаническите си изследвания.

През 1871-1872 отново се завръща в Южна Америка и изследва река Мазаруни (ляв приток на Есекибо), където през юли 1872 загива при нещастен случай.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Аппун, Карл Фердинанд“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.