Карма Пакши

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Вторият Кармапа Карма Пакши
Лама, будистки учител
Вторият Кармапа Карма Пакши 
Роден: 1204 г.
Починал: 1283 г. (79 г.)

Вторият Кармапа Карма Пакши (1206- 1283) е роден в семейство, произхождащо от Дхарма- краля Трисонг Децен. Неговите родители, кито са отдадени будистки практикуващи му дават рожденото име Чодзин.

Още от дете той показва изключителна интелигентност, а също и интуиция. Момчето се развива много бързо, водено от своя учител Помдрагпа, който разпознава в него следващото прераждане на Дюсум Кхиенпа. Той се оказва толкова надарен, че реализирал всичко толкова бързо, колкото му го преподават. Това е исторически първият от множество следващи примери на съзнателно прераждане и разпознаване на будистки учител. На двадесет и две Чодзин е ръкоположен за монах от Лама Джампа Бум. Във времена на граждански бунтове и конфликти Кармапа активно обикаля Тибет преподавайки и създава атмосфера на хармония и разбирателство. От Карма Пакши води началото си груповото пеене и рецитиране на шестсричковата мантра на Авалокитешвара Ом Мани Пеме Хунг - израз на просветленото съчувствие. Тази практика е твърде популярна и до днес. Следва период от единадесет години, когато Кармапа прекарва в интензивна медитативна практика в новия си манастир в областта Шарчок Пунгри в източнотибетската провинция Кхам. Славата на мощната му реализация достига дори до Китай- биографията му го описва като имащ пълната власт да контролира природните стихии. През 1251г втория Кармапа е поканен, а 1254 г. и тържествено посрещнат от Кубилай хан и даже получава покана да остане в царския дворец. Той отклонява поканата, защото передвижда, че в бъдеще това би довело до размирици. По- късно приема поканата да посети двора на по-малкия брат на Кубилай- Монгке хан, където дава множество поучения. Впоследствие, Кубилай хан, който се почувствал пренебрегнат, а също и насърчен от дворцови инриги подлага Карма Пакши на всевъзможни изтезания. Поради изключителните му йогийски сили това не нанесло на Кармапа никаква вреда, а той изразява единствено съчувствието си към хора, които не знаят какво правят.

В края на живота си Карма Пакши предава приемствеността на линията на своя ученик Оргенпа, на когото дава инструкции как да намери следващото му прераждане в западен Тибет. Други важни негови ученици са Джангчуб Цондру и Монгке хан.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Thinley, Karma. The History of Sixteen Karmapas of Tibet. USA, Prajna Press, 2008. ISBN 1-57062-644-8. с. 150.

Връзки[редактиране | редактиране на кода]

Вторият Кармапа