Кармравор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Църква "Кармравор"
Կարմրաւոր եկեղեցի
Karmravor Church Ashtarak.JPG
Църквата "Св. Богородица" през август 2009 г.
Relief Map of Armenia.png
40.2996° с. ш. 44.3654° и. д.
Църква "Кармравор"
Местоположение в Армения
Вид на храма арменска църква
Страна Flag of Armenia.svg Армения
Населено място Ащарак, Област Арагацотн
Вероизповедание Древноизточно православие - ААЦ
Тип на сградата кръстокуполен храм
Архитектурен стил арменски
Време на изграждане 7 век
Съвременен статут действащ храм
Църква "Кармравор" в Общомедия

Кармравор (на арменски: Կարմրաւոր եկեղեցի; в превод "червеникав", заради цвета на купола) или Сурб Аствацацин (на арменски: Սուրբ Աստուածածին; в превод "Св. Богородица") е арменска църква от 7 век. Построена е от свещениците Григорий и Манас. Разположена е в източната част на град Ащарак, Област Арагацотн, Армения.

Легенда[редактиране | редактиране на кода]

Според местна легенда три сестри живели в град Ащарак и трите се влюбили в един и същ човек – принц Саргис. Двете по-големи сестри решили да се самоубият в полза на най-младата им сестра, като се хвърлили от ръба на ждрелото. Най-голямата била облечена кайсиево-оранжева рокля, а втората сестра – в червена рокля. Когато най-малката сестра разбрала за саможертвата на двете си по-големи сестри, тя също се хвърлила в ждрелото, облечена в бяла рокля. Отчаян, принц Саргис станал отшелник. Тогава в края на пролома се появили три малки църкви, които били наречени по цветовете на роклите на сестрите. Една от тях е църквата Кармравор, т.е. "червеникавата църква".

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Църквата "Сурб Аствацацин" (в превод "Св. Богородица") е проста сграда с малък кръстокуполен план във византийски стил и червеникави керемиди, покриващи купола на храма, от където идва и името ѝ – Кармравор (в превод "червеникав"). Тя е малка църква с размери само 7,6 м на 8,4 м. Абсидата ѝ има формата на подкова от вътрешната страна и с триъгълна форма от външната. Храмът има осмоъгълен барабан, който е украсен просто с геометрични и флорални елементи около стрехите и корнизите. Повечето от керемиди на покрива са оригинални и са останали непокътнати от времето. Самата църква също е много добре запазена, като е претърпяла незначителен ремонт през 1950 година.

Според френския историк Жан-Мишел Тиери църквата Кармравор бележи повратна точка в арменската архитектура. Именно простите сгради във формата на кръст и с един купол, определят стила на църквите в Армения, който се повтаря през вековете независимо от други влияния.[1] Други църкви с подобна архитектура от 6 или 7 век са Св. Марина и Лмбатаванк в град Артик.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Thierry, Jean-Michel. "Armenian Art". New York, Harry N. Abrams, 1989. с. 10.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]