Кармравор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Църква "Кармравор"
Կարմրաւոր եկեղեցի
Karmravor Church Ashtarak.JPG
Църквата "Св. Богородица" през август 2009 г.
Кармравор (Армения)
Black pog.svg
Вид на храма арменска църква
Страна Flag of Armenia.svg Армения
Населено място Ащарак, Област Арагацотн
Вероизповедание Древноизточно православие - ААЦ
Тип на сградата кръстокуполен храм
Архитектурен стил арменски
Време на изграждане 7 век
Съвременен статут действащ храм
Църква "Кармравор" в Общомедия

Кармравор (на арменски: Կարմրաւոր եկեղեցի; в превод "червеникав", заради цвета на купола) или Сурб Аствацацин (на арменски: Սուրբ Աստուածածին; в превод "Св. Богородица") е арменска църква от 7 век. Построена е от свещениците Григорий и Манас. Разположена е в източната част на град Ащарак, Област Арагацотн, Армения.

Легенда[редактиране | редактиране на кода]

Според местна легенда три сестри живели в град Ащарак и трите се влюбили в един и същ човек – принц Саргис. Двете по-големи сестри решили да се самоубият в полза на най-младата им сестра, като се хвърлили от ръба на ждрелото. Най-голямата била облечена кайсиево-оранжева рокля, а втората сестра – в червена рокля. Когато най-малката сестра разбрала за саможертвата на двете си по-големи сестри, тя също се хвърлила в ждрелото, облечена в бяла рокля. Отчаян, принц Саргис станал отшелник. Тогава в края на пролома се появили три малки църкви, които били наречени по цветовете на роклите на сестрите. Една от тях е църквата Кармравор, т.е. "червеникавата църква".

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Църквата "Сурб Аствацацин" (в превод "Св. Богородица") е проста сграда с малък кръстокуполен план във византийски стил и червеникави керемиди, покриващи купола на храма, от където идва и името ѝ – Кармравор (в превод "червеникав"). Тя е малка църква с размери само 7,6 м на 8,4 м. Абсидата ѝ има формата на подкова от вътрешната страна и с триъгълна форма от външната. Храмът има осмоъгълен барабан, който е украсен просто с геометрични и флорални елементи около стрехите и корнизите. Повечето от керемиди на покрива са оригинални и са останали непокътнати от времето. Самата църква също е много добре запазена, като е претърпяла незначителен ремонт през 1950 година.

Според френския историк Жан-Мишел Тиери църквата Кармравор бележи повратна точка в арменската архитектура. Именно простите сгради във формата на кръст и с един купол, определят стила на църквите в Армения, който се повтаря през вековете независимо от други влияния.[1] Други църкви с подобна архитектура от 6 или 7 век са Св. Марина и Лмбатаванк в град Артик.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Thierry, Jean-Michel. "Armenian Art". New York, Harry N. Abrams, 1989. с. 10.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]