Карта на Великия китайски канал от Пекин до Яндзъ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Карта на Великия китайски канал от Пекин до Яндзъ“
清 佚名 大運河地圖 (從北京至長江) 卷-Map of the Grand Canal from Beijing to the Yangzi River MET DP142622.jpg
фрагмент
Годинакрая на XVIII – началото на XIX в.
Техникаживопис
Размери55,6 × 932,2 cm
ИзложенаМузей на изкуството „Метрополитън“, Ню Йорк, САЩ

„Карта на Великия китайски канал от Пекин до Яндзъ“ (на китайски: 清 佚名 大運河地圖 (從北京至長江) 卷) е картина от неизвестен китайски автор.

Датира се от края на XVIII – началото на XIX в., по време на управлението на династия Цин. Използвано е мастило и боя върху коприна.[1] Картината е част от колекцията на Музей на изкуството „Метрополитън“ в Ню Йорк.

Тази карта, нарисувана в традиционен стил на китайската живопис[2], показва цялата дължина на Великия китайски канал от околностите на Пекин на юг до река Яндзъ. Ширината на картината е 932,2 cm.[1] В художествено отношение е смесица между географска карта и по-изобразителния подход към картографирането, който обикновено се използва до XX в. в Китай. Докато повечето елементи се изобразяват схематично, образите на Забранения град, река Яндзъ и някои планини и топографски особености се представят с картинни условни знаци. Всички реки, канали, язовири, шлюзове, диги и водосборни басейни, както и градовете, разположени близо до канала, са изобразени и означени.[2][1] Началото е при сливането на реките Хуанхъ и Хуайхъ с Великия китайски канал. Въз основа на документирани промени в местоположението на сливането на Хуанхъ с Хуайхъ, както и в други области, съдържанието на картата може да бъде датирано от периода 1737 – 1761 г.[1]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Map of the Grand Canal from Beijing to the Yangzi River. // metmuseum.org. Посетен на 30 ноември 2018 г. (на английски)
  2. а б Colored Waterway Map of the Grand Canal from Yueyang to the Yangtze River Estuary and from Jiangyin to the Forbidden City of Beijing. // wdl.org. Посетен на 30 ноември 2018 г. (на английски)