Карусел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карусель
Лого на Карусел
Стартиране27 декември 2010 г.
ПритежателПърви канал и ВГТРК
Картина576i (SDTV); 1080i (HDTV)
Езикруски
СтранаРусия
Статутфедерален
СедалищеМосква, Русия
Уебсайтwww.karusel-tv.ru
Разпространение
Излъчван за
АналоговоRed XN
ЦифровоRed XN
СателитGreen tickY
КабелGreen tickY
IPTVGreen tickY
WebGreen tickY

Карусел (на руски: Карусель) е руски федерален телевизионен канал за деца и младежи. Излъчва денонощно от телевизионния център Останкино в Москва. Той е най-големият детски канал в Русия по покритие. Каналът е създаден като съвместен проект между Първи канал и ВГТРК. Започва излъчване на 27 декември 2010 г. в 05:00 ч. с предаването „Jump-Skok Team“. Позициониран е като основния руски детски канал в света.

Възраст на целевата аудитория e от 4 до 99 години. Концепцията за излъчване и форматите на излъчване се разработват с участието на детски психолози и учители. Програмите се произвеждат както от ВГТРК, така и от Първи канал, а също и от производители от трети страни. Основата на излъчването (около 60%) са образователни и развлекателни програми от собствена продукция, останалата част са руски и чуждестранни игрални и анимационни филми.

Собственост[редактиране | редактиране на кода]

Телевизионният канал де факто е 100% собственост на държавата - по 50% за Първи канал и 50% за ВГТРК. Телевизионният канал се управлява от Карусел АД. От април 2017 г. са направени промени в управленската структура на канала, което довежда до въвеждането на две длъжности (от всеки основател) на генерални директори и главни редактори. Изпълнителни директори са Алексей Ефимов и Игор Иванов.

Излъчване[редактиране | редактиране на кода]

Телевизионният канал в Русия е част от Мукс 1 на цифровата ефирна телевизия. В България, Франция, Литва, Латвия, Естония, Чехия и Словения този канал се излъчва и по кабел. През март 2017 каналът преминава във формат 16:9.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

„Карусел“ е печелил два пъти престижна европейска награда.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Карусель (телеканал)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​