Касаги (бронепалубен крайцер)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Касаги (крайцер))
Направо към: навигация, търсене

Касаги“ е бронепалубен крайцер на японския Императорски флот от началото на 20 век. Първият от двата крайцера клас „Касаги“, построени по Втората извънредна програма за попълване на флота от 1896 г. Участва в Руско-японската и Първата световна война. Получава името си в чест на планината Касаги, разположена в съвременната префектура Киото в централната част на Япония.

Строителство[редактиране | редактиране на кода]

Крайцерът „Касаги“ в САЩ след построяването си, оръдията все още не са монтирани.

Крайцерът е построен във Филаделфия, в корабостроителницата на фирмата William Cramp and Sons.

История[редактиране | редактиране на кода]

На следващия ден след въвеждането в експлоатация, „Касаги“ взима участие в парад, посветен на края на испанско-американската война. През ноември 1898 г. пристига във Великобритания за монтирането на 152-мм оръдия на завода „Армстронг“. На 16 май 1899 г. пристига в Япония.

През април 1900 г., крайцерът взима участие в големи маневри на Императорския флот в състава на Блокиращата ескадра. На 13 април, по време на престоя на ескадрата в залива Кагошима, „Касаги“ се сблъсква в мъглата с парохода „Маяджима Мару“. Крайцерът остава в строя и продължава участието си в маневрите.

През 1900 г., в състава на международна ескадра, крайцерът взима участие в потушаването на въстанието на боксерите в Китай. 52-ма души от екипажа на кораба са изпратени в качеството на десант за действия на брега. В средата на юли 1901 г. участва в поредните маневри, в хода на които се отработва нападение над пристанището Сасебо.[1] През август 1901 г. „Касаги“, съвместно с крайцера „Ивате“, посещава Владивосток.

Руско-японска война[редактиране | редактиране на кода]

Преди началото на руско-японската война, „Касаги“ влиза в състава на 3-ти боен отряд на 1-ва ескадра на Обединения флот. На 9 февруари 1904 г. крайцерът, заедно със своя отряд взима участие в боя с руската Първа Тихоокеанска ескадра. По крайцера са изстреляни 17 снаряда от руските кораби. Преки попадания в кораба няма, макар че в резултат на близкия взрив на 12-дюймов снаряд е повредено оръдие № 9, повреден е дефлекторът на вентилатора на предния димоход и е скъсана една от швартовите вериги.[2].

През март 1904 г. „Касаги“ и крайцера „Йошино“ са присъединени към 2-ри боен отряд на Втора ескадра от Обединения флот под командването на вицеадмирал Хиконоджо Камимура, вземайки участие в първия поход към Владивосток и обстрела на града. На 13 април корабът води бой с руския крайцер „Баян“, притекъл се на помощ на миноносеца „Страшни“. На 14 май „Касаги“ действа в състава на отряда на адмирал Насиба. Около 10,50 ч. броненосецът „Хацусе“ попада на мина, заложена от минния заградител „Амур“. След няколко минути се чува взрив и от броненосеца „Яшима“. „Касаги“ се опитва да окаже помощ на „Хацусе“, но в 12,33 ч. броненосецът попада на друга мина и бързо потъва. „Касаги“ участва в спасяването на екипажа, вадейки от водата 134 души, и води огън по руските миноносци, излизащи от Порт Артур. На 23 юни, при излаза на руската ескадра в открито море, „Касаги“ води наблюдение за действията на руските кораби. На 10 август, в хода на боя в Жълто море, „Касаги“ обстрелва броненосеца „Полтава“ и участва в неуспешното преследване на крайцерите „Асколд“ и „Новик“.[3]

В битката при Цушима, „Касаги“ е флагмански кораб на командира на 3-ти боен отряд на вицеадмирал Шигето Дева. Именно по „Касаги“ е произведен първия изстрел в сражението — от броненосеца „Орел“. Около 14,30 ч. крайцерите от отряда влизат в схватка с руските кораби „Олег“ , „Аврора“ и „Жемчуг“ , а също така водят огън по плаващата работилница „Камчатка“, буксирния параход „Рус“ и транспорти. В 17.08 ч. „Касаги“ получава попадание от снаряд под ватерлинията, в резултат на което са наводнени склада за въглища и едно от котелните отделения. Корабът е принуден да напусне боя за отстраняване на повредите. По време на битката на крайцера е убит един човек, а девет получават рани.[4]

През октомври 1908 г., крайцерът взима участие в първите мащабни маневри на Императорския флот след руско-японската война. От 1910 г. „Касаги“ служи в качеството на учебен кораб. От октомври 1910 до март 1911 г. извършва плаване с кадети на борда до Хавайските острови. През 1912 г., в хода на модернизация на кораба, цилиндричните котли са заменени с котли „Миябара“.

Първа световна война[редактиране | редактиране на кода]

В началото на войната „Касаги“ продължава да се използва като учебен кораб. На 20 юли 1916 г. крайцерът са натъква на скали в Сангарския пролив. Сериозните повреди на корпуса не позволяват спасяването му. След демонтажа на част от оборудването, корабът е оставен от екипажа и потъва на 10 август 1916 г.

Командири на кораба[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Белов А. А. Броненосцы Японии. Серия Боевые корабли мира. — СПб.: Истфлот, 1998. — 136 с. + 16 с. вкл. ISBN 5-93445-002-6
  2. «Совершенно секретная история» о бое у Порт-Артура. — Журнал «Морская война» 2010 г. № 1, с 31-32.
  3. Русско-японская война: Осада и падение Порт-Артура. — М.: АСТ, 2002. — 733 с.
  4. Русско-японская война: От Владивостока до Цусимы. — М.: АСТ, 2002. — 605 с.